Αυστραλία: Συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα

0
136

Ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε – και για την Αυστραλία – ένα σημαντικό κεφάλαιο ενίσχυσης του εξειδικευμένου τουρισμού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «Ιατρικό Τουρισμό» όπου άνθρωποι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, δηλαδή ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, εξυπηρέτηση και θαυμάσιο κλίμα και όλα αυτά σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες, να επιλέγουν την Ελλάδα έναντι άλλων προορισμών.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο έχει ήδη αναπτυχθεί τόσο σε ΗΠΑ και Καναδά και τώρα στην Αυστραλία ενώ θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες χώρες.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις δύο Αυστραλιανές μεγαλουπόλεις συμμετείχαν πολλοί ομογενείς και Έλληνες επιστήμονες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας» και το «Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών» σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογος Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης πολλοί Αυστραλοί ασθενείς ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ασίας, για ιατρικές υπηρεσίες, λόγω του υψηλού κόστους στη χώρα.

Η Ελλάδα, τόνισε, έχει όλες τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο και αυτό που προέχει είναι να διαφημιστεί και προβληθεί σωστά αυτή η δυνατότητα.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που μπορεί να αποκτήσει ο Ιατρικός Τουρισμός, όπως και ο θεματικός τουρισμός γενικότερα, για την Ελλάδα ως εργαλείο για την ανάπτυξη.

«Είναι κοινό καθήκον όλων μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανόρθωσης της Ελληνικής Οικονομίας και ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ακριβώς αυτό», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ, του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Γιώργος Πατούλης. Τόνισε πως σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά αυτή η πρωτοβουλία, ελπίζοντας να αποσπάσει μερίδιο από τον συγκεκριμένο τομέα παροχής υπηρεσιών, το οποίο σήμερα απολαμβάνουν ως πηγή εισοδήματος πολλές άλλες χώρες.

Οι τομείς που μπορούν να προηγηθούν άλλων αφορούν καταρχήν την εξωσωματική και υποβοηθούμενη γονιμοποίηση, την οδοντιατρικής, και πολλούς άλλους όπου οι παροχές υπηρεσιών σε χώρες όπως η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα υψηλές.

«Ειδικά η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί πρωτεύοντα κλάδο ενδιαφέροντος καθώς, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, η ανθρώπινη αναπαραγωγή έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας χάρη στις επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών».

Η Ελληνική Κοινότητα και οι διοργανωτές καθώς και πολλές εταιρίες από τον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών, υπέγραψαν στο πλαίσιο της συνάντησης πρωτόκολλα συνεργασίας για την στήριξη και προώθηση του ιατρικού τουρισμού από την Ελλάδα στην Αυστραλία.