Συνέντευξη Τύπου Eurogroup Ζωντανά: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα

0
82

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό επισήμανε κατά τη συνεδρίασή του το Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην πρόοδο που σημειώθηκε στην πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης καθώς και ο αρκετά μεγάλος όγκος δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές.
Εξάλλου, δρομολογήθηκε η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Γερούν Ντέϊσελμπλουμ στην προεδρία του Εurogroup και οι υπουργοί που ενδιαφέρονται για τη θέση πρέπει να δηλώσουν μέσα στις επόμενες μέρες την υποψηφιότητά τους. Η εκλογή θα γίνει με ειδική πλειοψηφία στη επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Για τις αλλαγές Ευρωζώνη, συζητήθηκε καταρχήν το ζήτημα του χωριστού προϋπολογισμού, όπου επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το μέγεθος αλλά και το αν θα είναι χωριστός ή μια γραμμή του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού. Συζητήθηκε επίσης η Τραπεζική Ένωση και κυρίως η αναθεωρημένη πρόταση της Κομισιόν για την πανευρωπαϊκή συνασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.