Τα διαπιστευτήρια του επέδωσε ο πρέσβης Δημήτρης Αζεμόπουλος στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Julie Payette

0
390

Eπίδοση διαπιστευτηρίων στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Julie Payette / Presentation of Letters of Credence to Her Excellency, the Right Honourable Governor General of Canada, Julie Payette / Présentation de lettres de créance.

Στη διάρκεια μιας επιβλητικής τελετής στο Rideau Hall, επέδωσα σήμερα στις 10 το πρωί τα διαπιστευτήριά μου σε μια γυναίκα σύμβολο, τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Julie Payette. Μαζί μου, επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους και οι Πρέσβεις της Ιαπωνίας, Ισλανδίας, Νικαράγουας, Παλάου, Μαυριτανίας και Μπουρκίνα Φάσο. Η Julie Payette ευγενής, προσηνής, ευφυέστατη, με το λαμπερό της χαμόγελο, ήταν άριστα κατατοπισμένη για τη μέχρι σήμερα πορεία μου και ειδικότερα τη παρουσία μου στην ευρύτερη καναδική κοινωνία από τη θέση του Γενικού Προξένου στο Τορόντο.

Με καλωσόρισε με τον πιο όμορφο και ανθρώπινο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδανική για το ρόλο που διαδραματίζει στη δημόσια ζωή της χώρας αυτής. Κάτοχος 37 διδακτορικών τίτλων, η πρώην αστροναύτης Julie Payette είχε επιλεγεί το 1992 ανάμεσα σε 5000 υποψήφιους για τη θέση του αστροναύτη, στον Οργανισμό Διαστήματος του Καναδά. Εκπαιδεύτηκε για επτά χρόνια πριν να είναι σε θέση να εκπληρώσει το όνειρό της να ταξιδέψει δηλαδή πάνω σε ένα διαστημικό λεωφορείο. Εντάχθηκε στη NASA το 1996 και συμμετείχε σε δύο αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτή η ανεπανάληπτη ”εργασιακή” της εμπειρία ζωής, από κοινού με μια άκρως εντυπωσιακή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, έχει διαμορφώσει σε αυτή μια προσωπικότητα μοναδικά ολοκληρωμένη και έναν Άνθρωπο που ξέρει να κοιτά τον συνομιλητή της στα μάτια.

Με αυτό το υπόβαθρο λοιπόν, δεν ήταν τυχαία η πραγματικά στοχευμένη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε γύρω από τις στενές διμερείς μας σχέσεις, τη δυναμική παρουσία της ομογένειάς μας, τα επόμενα βήματά μας στο μέλλον. Πεποίθησή μου, μετά την εγκάρδια και μεστή περιεχομένου συνομιλία μου μαζί της, στο γραφείο της, ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς μπορούν και θα έρθουν ακόμη πιο κοντά, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στις αξίες που μας ενώνουν ως έθνη και ως λαούς.

Η Γενική Κυβερνήτης όμως δεν αρκέστηκε να είναι μια εξαιρετική οικοδέσποινα σε ό,τι με αφορά καθώς με υποδεχόταν επίσημα πλέον στη χώρα της. Μαζί μου υποδέχτηκε, με πλήρη σεβασμό, εκτίμηση και ευγένεια στο πρόσωπό τους, τους δικούς μου καλεσμένους, αυτούς που με συνόδεψαν στο Κυβερνείο της πρωτεύουσας του Καναδά για να επιδώσω τα διαπιστευτήριά μου.

Aυτοί ήσαν οι: Mητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, Ανδρομάχη Καρακατσάνη (Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο Καναδά), Eμμανουέλα Λαμπροπούλου (ομοσπονδιακή βουλευτής), Τόνυ Λουράκης (Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Κληρονομιάς, επιχειρηματίας), Γιώργος Καρλής (Πανεπιστήμιο Οττάβας, Καθηγητής), Andrew Faulkner (Iνστιτούτο Ελληνιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμο Waterloo, Kαθηγητής), Robert Peck (πρώην Πρέσβυς του Καναδά στην Ελλάδα), Τόνυ Γεωργίου (Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Οττάβα, επιχειρηματίας), Τομ Καρβάνης (δικηγόρος), Σοφία Τσαμίχα (Πρεσβευτής Σύμβουλος, επικεφαλής του Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας μας) και Χριστόδουλος Μαργαρίτης (αναπληρωτής μου σε Πρεσβεία, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’).

– Oττάβα, 20 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Αζεμόπουλος