Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εξακολουθεί να είναι ζοφερή παρά την επιτάχυνση των μεταφορών

Αυτό υποστήριξε η Cécile Pouilly, Εκπροσώπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.   

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Στο πλαίσιο αυτό, η Υ.Α. καλωσορίζει τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων για την επιτάχυνση των μεταφορών προς την ενδοχώρα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Υ.Α., έχει απομακρύνει περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής και για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς συνθήκες καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας.

Ωστόσο, περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο και στο Βαθύ στη Σάμο.

Ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να διατηρηθεί ο επιταχυμένος ρυθμός αναχωρήσεων των αιτούντων άσυλο που επιτρέπεται να μετακινηθούν. Η Υ.Α. καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει την πίεση που δέχονται η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, συντομεύοντας περαιτέρω τις διαδικασίες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για να μετακινηθούν και βελτιώνοντας άμεσα τις συνθήκες για όσους παραμένουν.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί που κρατούν τους ανθρώπους στα νησιά, ώστε να μπορούν να απομακρύνονται γρήγορα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο και όσοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα.

Οι εντάσεις στα ΚΥΤ και τα νησιά αυξάνονται προοδευτικά από το καλοκαίρι, όταν άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των αφίξεων. Το γεγονός αυτό συνέπεσε με την ανάληψη από την κυβέρνηση της ευθύνης για τις δομές και την παροχή υπηρεσιών στα ΚΥΤ, με προβλήματα που εξακολουθούν να χρήζουν αντιμετώπισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές εναντιώθηκαν σε προσπάθειες να γίνουν βελτιώσεις μέσα στα ΚΥΤ. Σε κάποια νησιά, η απροθυμία σε τοπικό επίπεδο παρεμπόδισε επίσης τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ένας μικρός αριθμός θέσεων προσωρινής και έκτακτης στέγασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τους πιο ευάλωτους.

Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και οι άνθρωποι που μένουν στα ΚΥΤ να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο ζεστές και ασφαλείς συνθήκες με επαρκή στέγαση, ηλεκτρικό ρεύμα και λειτουργικές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί σε αρκετά νησιά, η Υ.Α. έχει παραδώσει από τον Οκτώβριο περίπου 240.000 βασικά είδη πρώτης ανάγκης στις αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, μεταξύ αυτών χειμωνιάτικα είδη, κουβέρτες και υπνόσακους. Επίσης, εγκαταστήσαμε πρόσφατα 18 οικίσκους στον χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, που διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου, οι οποίοι προστέθηκαν στους 242 οικίσκους που είχαμε ήδη εγκαταστήσει νωρίτερα φέτος.

Περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά μέχρι στιγμής από τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι η τάση των πιο αυξημένων αφίξεων συνεχίζεται, με 19.800 άτομα να έχουν φθάσει από τον φετινό Ιούλιο. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται πάρα πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ειδική στήριξη. Πάνω από το 70% των αφίξεων φέτος είναι Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί, ενώ 4 στους 10 είναι παιδιά.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι πόλεων και κωμοπόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης της Υ.Α. στην ενδοχώρα επιβεβαίωσαν τη σταθερή τους στήριξη για τη συνέχιση του προγράμματος και μετά το 2018 σε ημερίδα-ορόσημο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα. Η Υ.Α. θα φτάσει τον στόχο των 22.000 θέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης στον αστικό ιστό μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ