13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

0
313

2 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:00. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο πολιτισμός του Πόντου, πολιτισμός όλων των Ελλήνων!

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός έρχεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, μια εκδήλωση-θεσμό στα ποντιακά δρώμενα.

Πάνω από 2.500 χορευτές θα κατακλύσουν το Σ.Ε.Φ και περήφανα θα χτυπήσουν τα πόδια τους ρυθμικά στους σκοπούς της αλησμόνητης γης του Πόντου, όπου για χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνισμός. Η ποντιακή λύρα και άλλα μουσικά όργανα του Πόντου θα ηχήσουν  δυνατά,  πυροδοτώντας μια έκρηξη λεβεντιάς και αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της μνήμης.

Μαζί με τους δημιουργούς και τους συντελεστές της εκδήλωσης, χιλιάδες άνθρωποι που τιμούν τον Πόντο, την ιστορία και την παράδοσή του, γενιές Ελλήνων που φέρουν χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουν ό,τι τους παραδόθηκε, θα δηλώσουν παρόν σε αυτό το μοναδικό γεγονός. Θα έρθουν από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Παρούσες εκεί, νυν και αεί, θα είναι και οι ψυχές των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οι απόγονοί τους πάντοτε μνημονεύουν και τιμούν.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στην εκ Πόντου οικογένεια των Υψηλαντών που συνεισέφερε όσο λίγες στην Εθνική Παλιγγενεσία,  το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ φέρει τίτλο: «Υψηλαντών το Όραμαν, Πυρρίχιου το Σθένος».

Σθένος Ποντίων που δια του πυρρίχιου – του χορού των χορών– αποκαλύπτεται!

Συμμετέχει η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία Εθνικού Ωδείου. Διδασκαλία – Διεύθυνση: Μιχάλης Μακρής

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει ο μουσικός, δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, δάσκαλος της ποντιακής διαλέκτου και θεατρικός συγγραφέας Ηλίας Υφαντίδης.