2018: Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

0
225


Με εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτισμού στο Μιλάνο δόθηκε το “εναρκτήριο λάκτισμα” για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο οποίος, σήμερα, κήρυξε επισήμως την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε:

«Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Καθορίζει ποιοι είμαστε και δημιουργεί μιαν αίσθηση κοινής ταυτότητας. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν συναποτελείται μόνον από τη λογοτεχνία, την τέχνη και αντικείμενα, αλλά και από τις χειροτεχνικές δεξιότητες που μαθαίνουμε, τις ιστορίες που αφηγούμαστε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τις ταινίες που βλέπουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας για τις επόμενες γενεές.

Το εν λόγω έτος εορταστικών εκδηλώσεων θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για να ενθαρρύνει τους πολίτες, ιδίως τους νέους, να διερευνήσουν την πλούσια πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης και να προβληματιστούν σχετικά με τη θέση που κατέχει η πολιτιστική κληρονομιά στη ζωή όλων μας. Μας δίνει δε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας.»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Antonio Tajani, ο Εσθονός υπουργός Πολιτισμού, κ. Indrek Saar, ως εκπρόσωπος της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού κ. Dario Franceschini, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Petra Kammerevert, και 800 εκπρόσωποι του πολιτιστικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η ευαισθητοποίηση ως προς την κοινωνική και οικονομική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χιλιάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δώσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο στόχος είναι να αγγίξει το κατά δυνατόν ευρύτερο κοινό, ιδίως παιδιά και νέους, τοπικές κοινότητες και άτομα που σπάνια έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό, να προωθήσει μια κοινή αίσθηση οικειοποίησης.

Τα έργα και οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε κράτη μέλη, δήμους και περιφέρειες της ΕΕ θα συμπληρωθούν από διακρατικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Η Επιτροπή θα οργανώσει, για παράδειγμα, από κοινού με κράτη μέλη την πρωτοβουλία «Assises du Patrimoine» ως εμβληματική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για ένα μακροχρόνιο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό θα προκύψει ως συνέχεια των συζητήσεων των ηγετών της ΕΕ σχετικά με την παιδεία και τον πολιτισμό στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, 8 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι σημαντική μόνο γι’ αυτούς προσωπικά αλλά και για την κοινότητα, την περιοχή, τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η μεγάλη πλειονότητα είναι υπερήφανη για την πολιτιστική κληρονομιά, ανεξαρτήτως του αν αυτή βρίσκεται στη δική της περιοχή ή χώρα, ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πάνω από 7 στους 10 Ευρωπαίους συμφωνούν επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι 9 στους 10 θεωρούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι, κατά κύριο λόγο, τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ιστορικό

Από αρχαιολογικούς χώρους έως μνημεία αρχιτεκτονικής και από μεσαιωνικά κάστρα έως λαϊκές παραδόσεις και τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης βρίσκεται στον πυρήνα της συλλογικής μνήμης και της ταυτότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί πηγή ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης στις πόλεις και στις περιφέρειες και βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταλλαγών της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. 7,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ συνδέονται έμμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. σε τουρισμό, διερμηνεία και ασφάλεια).Πάνω από 300 000 άτομα απασχολούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ, ενώ, με 453 καταχωρισμένες τοποθεσίες, η Ευρώπη ως περιοχή αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές από τις τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Για τους λόγους αυτούς, ιδίως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία παγκόσμιοι πολιτιστικοί θησαυροί απειλούνται ή καταστρέφονται σκόπιμα σε ζώνες συγκρούσεων, η Επιτροπή θεωρεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά αξίζει να έχει ένα Ευρωπαϊκό Έτος – το 2018. Η απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ορίζει το 2018 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2017 βάσει της πρότασης της Επιτροπής της 30ής Αυγούστου 2016.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο του οποίου ξεκινά σήμερα το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι μια διετής εμβληματική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενισχύει την εικόνα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας, συγκεντρώνει τους βασικούς παράγοντες του τομέα, προβαίνει σε απολογισμό της υλοποίησης της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον πολιτισμό και ενθαρρύνει τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον πολιτισμό. Εκτός από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, το φετινό φόρουμ θα εξετάσει τον ρόλο του πολιτισμού στην αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και τη συμβολή του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στην τοπική και περιφερειακή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.