Επίσημη έναρξη της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (11-12 Ιανουαρίου 2018)

69

Το Σώμα των Επιτρόπων μεταβαίνει στη Σόφια σήμερα για την καθιερωμένη επίσκεψη στη χώρα που θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα ξεκινήσει επισήμως με εναρκτήρια συναυλία στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα εκφωνήσει ομιλία, όπως και ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Boyko Borissov, ο Πρόεδρος κ. Rumen Radev, η Υπουργός υπεύθυνη για τη βουλγαρική Προεδρία κ. Lilyana Pavlova, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εναρκτήρια τελετή ζωντανά στο EbS+. Την εναρκτήρια τελετή θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός κ. Borissov.

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, το Σώμα των Επιτρόπων θα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση όπου θα συζητηθούν οι βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας γύρω από τα ακόλουθα θέματα: 1. Εξωτερικές σχέσεις, ασφάλεια και άμυνα, μετανάστευση και δικαιοσύνη· 2. Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες· 3. Ανταγωνιστική, καινοτόμος και ψηφιακή Ευρώπη. Θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση που θα συνοψίσει τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων των θεματικών ενοτήτων.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός Borissov θα πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση την οποία θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου κατά τις 12:30 (ώρα Ελλάδας).

 

Επίσης, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνεδριάσεις με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κ. Tsveta Karayancheva, καθώς και με το προεδρικό συμβούλιο και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: 1η Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2018

Οι προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας πηγάζουν από το σύνθημά της: «Ενωμένοι μένουμε δυνατοί», το οποίο είναι επίσης το σύνθημα του θυρεού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Η Προεδρία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την ενότητα μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με σκοπό την παροχή συγκεκριμένων λύσεων για την οικοδόμηση ισχυρότερης, ασφαλέστερης και πιο αλληλέγγυας Ευρώπης.

Κατά το επόμενο εξάμηνο, η Προεδρία θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: το μέλλον της Ευρώπης και των νέων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η ασφάλεια και η σταθερότητα και η ψηφιακή οικονομία.