«Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένεια του είναι θαμμένος στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας» του Τρ. Παπαζώη

0
376

Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιφέατρο του Πολεμικού Μουσείου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένεια του είναι θαμμένος στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας» του Τρ. Παπαζώη.

Σαράντα περίπου χρόνια μετά την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας από τον καθ. Ανδρόνικο η διένεξη περί την ταυτότητα του νεκρού του τάφου ΙΙ δεν έχει κοπάσει.

Σ’αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας από πλευράς επιστημονικών προσεγγίσεων του θέματος ήρθε να προστεθεί μια ακόμη προσέγγιση από ένα μη ειδικό, μη αρχαιολόγο, μη ιστορικό.  Μιλάμε για το βιβλίο  του Τριαντάφυλλου Παπαζώη με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένεια του είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας».

Ο Τρ. Παπαζώης επί 25 περίπου χρόνια ασχολήθηκε με τη μελέτη της ιστορίας της Μακεδονίας και ειδικά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Η ερμηνεία του καθ.Ανδρόνικου για τους νεκρούς των τάφων δεν τον έπεισε.

Μελετώντας τους αρχαίους έλληνες και ξένους συγγραφείς, παρατηρώντας τα κτερίσματα των τάφων, την  «τοιχογραφία του κυνηγίου» και αξιοποιώντας τα πορίσματα των ανθρωπολόγων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Με αυτά και πολλά άλλα επιχειρήματα ο Τρ.Παπαζώης τολμά να ισχυριστεί ότι στους τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας έχουν επαναταφεί μετά το 274π.Χ. ο Μ. Αλέξανδρος με τη Βασίλισσα Ρωξάνη και το 12χρονο γιο τους Αλέξανδρο Δ’.

Μια εντελώς ριζοσπαστική άποψη που δεν τολμά κανείς ως τώρα να θέσει γιατί η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλέξανδρου βρίσκεται  στην Αλεξάνδρεια.

Εκείνο που ισχυρίζεται όμως ο Τρ.Παπαζώης είναι ότι αν ποτέ ο τάφος βρεθεί δεν θα  είναι μέσα τα οστά και ο οπλισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γιατί διατείνεται και υποστηρίζει με τεκμηριωμένα συμπεράσματα ότι αυτά βρίσκονται στη Βεργίνα. Και δίπλα του η Ρωξάνη ενώ στον τρίτο τάφο ο Αλέξανδρος Δ’ ο γιος του.

Μέχρις ότου συμφωνήσουν οι αρχαιολόγοι με τους ανθρωπολόγους, μέχρις ότου εξεταστούν τα οστά ως προς το DNA, προτείνουμε να σκύψουν στα γραπτά του οι επιστήμονες ιστορικοί και αρχαιολόγοι πράγμα που επιζητούσε χρόνια ολόκληρα. Η μελέτη του πρέπει να αξιοποιηθεί και ίσως προσθέσει κάτι στο παζλ του αινίγματος για τους τάφους της Βεργίνας.

www.tdpapazois.gr