Ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης στο studio Μαυρομιχάλη
Τρίτη χρονιά –Συζήτηση 13η
Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.
Η παράσταση εκτός από την Αθήνα, έχει παρουσιαστεί σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα εκπροσώπησε τη χώρα μας στην διοργάνωση : «Πάφος – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017»
Από την αρχή των παραστάσεων (26 Νοεμβρίου 2015), «Το Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.
Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και την φετινή περίοδο, με καλεσμένο για την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Φιλοσοφία στο τότε Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου (Ουκρανία) της ΕΣΣΔ, όπου και εκπόνησε τη διατριβή του για τον τίτλο του Μαΐστρου των Τεχνών. Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ.
Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην ιδιωτική Τεχνική Εκπαίδευση και στην Επαγγελματική Κατάρτιση. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Δημοσιογραφία και εργάστηκε ως στέλεχος μεγάλων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984 FM», αρχικά ως υπεύθυνος των εκπομπών για τις μεταναστευτικές κοινότητες και στη συνέχεια στο Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων και ξενόγλωσσων προγραμμάτων.
Έχει μεταφράσει από τα ρωσικά περισσότερα από 70 βιβλία λογοτεχνίας, ποίησης, πολιτικής, φιλοσοφίας και θεολογίας. Το 2013 ίδρυσε τις εκδόσεις s@mizdαt που ειδικεύονται κατά κύριο λόγο στη ρωσική γραμματεία και το 2014 το περιοδικό «Στέπα», μια επιθεώρηση ρωσικού πολιτισμού που κυκλοφορεί 3 φορές το χρόνο.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία: «Κάτοικος Μεταξουργείου: ημερολόγιο κρίσης» και «Γράμματα από τη Ρωσία» στις εκδόσεις «Επίκεντρο». Αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα βιβλίο με θέμα τη σύγχρονη ρωσική γεωπολιτική και ένα ακόμη με συνεντεύξεις Ρώσων ποιητών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δημοσιεύει τακτικά άρθρα, κριτικά σημειώματα, συνεντεύξεις και αναλύσεις σε σειρά περιοδικών όπως το The Books Journal, Ποιητική, Παρέμβαση, Κοράλλι, Θεολογία, Εντευκτήριο κ.ά, ενώ είναι senior Russia expert στον ιστότοπο Journalist about journalism.
Τα δημοσιογραφικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τη λογοτεχνία και την ποίηση, την φιλοσοφία και τη θεολογία, μέχρι την Γεωπολιτική με έμφαση τη Ρωσία.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γεωργία Πίσπα, Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.
Το έργο:
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Το blog της παράστασης : http://kivotio.tumblr.com/
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κάθε Παρασκευή στις 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι : 8 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR: https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
Υπεύθυνος : Φώτης Μακρής, τηλ. 6972556344