«Κίνδυνος για τους αγρότες, οι συγχωνεύσεις των βιομηχανιών αγροχημικών»

0
121
λιπασμάτων

«Ο υγιής ανταγωνισμός πλήττεται βάναυσα στο χώρο των πολυεθνικών βιομηχανιών αγροχημικών», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαική Επιτροπή επισημαίνει ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στο χώρο των πολυεθνικών βιομηχανιών αγροχημικών δημιουργούν ένα ιδιότυπο καθεστώς ολιγοπωλίου που θα πλήξει τις άλλες εταιρείες του κλάδου και πιθανόν θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής των Ευρωπαίων αγροτών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των πολυεθνικών βιομηχανιών αγροχημικών είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Η εξαγορά της Monsanto από την Bayer ανέρχεται στα 66 δις δολάρια και είναι η τρίτη μετά την συγχώνευση των Dow με την Du Pont και την εξαγορά της Syngenta από την ChemChina.

Σε ένα ήδη αρκετά επιβαρυμένο περιβάλλον ολιγοπωλίου οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις μεταξύ των σημαντικότερων και ισχυρότερων εταιρειών του κλάδο δημιουργούν συνθήκες κλεισίματος της αγοράς στον χώρο των φυτοφαρμάκων και των σπόρων που θα εξαφανίσουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να επιβιώσει κάτω από αυτό το ασφυκτικό καθεστώς.

Παρόμοιες εξελίξεις φαίνεται να διαδραματίζονται και στον χώρο της παραγωγής ζωοτροφών που και αυτό θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην ζωική παραγωγή. Οι Ευρωπαίοι αγρότες προβληματίζονται σχετικά με τις τιμές των γεωργικών εφοδίων που πρόκειται να διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια υπό συνθήκες μηδενικού σχεδόν ανταγωνισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες ελάχιστες εταιρείες αγροχημικών θα μπορούν να ελέγχουν τις τιμές, τη διάδοση της τεχνολογίας και της γνώσης και να επηρεάζουν καταλυτικά την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως θα διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό στο χώρο των αγροχημικών βιομηχανιών στην Ευρώπη και την απρόσκοπτη πρόσβαση των αγροτών στα αγροχημικά προϊόντα;

– Τι εργαλεία μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μικρότερες ευρωπαϊκές αγροχημικές βιομηχανίες για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες;»