Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των διαχειριστών (16) ιστοσελίδων για παράνομη διακίνηση φαρμάκων

0
119

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea X» για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω διαδικτύου, ολοκλήρωσε την έρευνα για ακόμα μια υπόθεση.

Ειδικότερα σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των διαχειριστών (16) ιστοσελίδων, οι οποίες προωθούσαν και πωλούσαν μέσω διαδικτύου, πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση των στοιχείων που παρασχέθηκαν στις ελληνικές Αρχές από την Ιnterpol, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Pangea X», αναφορικά με ύποπτη δραστηριότητα δεκαέξι (16) ιστοσελίδων διεθνούς παρουσίας, για την κατοχύρωση των οποίων διαμεσολάβησε ελληνικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των παραπάνω ιστοσελίδων και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν κατοχυρωμένες, μέσω ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου-φιλοξενίας.

Τα ανωτέρω στοιχεία αφού τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σύμφωνα με τον οποίο τα προς πώληση φάρμακα και σκευάσματα κρίθηκαν στο σύνολό τους εν δυνάμει ψευδεπίγραφα, αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και ως εκ τούτου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Από την ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που επακολούθησε, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών υπηκόων (Ηνωμένου Βασιλείου, Πολωνίας και Ουκρανίας) στη διαχείριση των (16) επίμαχων ιστοσελίδων διεθνούς παρουσίας.

Για τις παράνομες δραστηριότητες των ιστοσελίδων ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Europol και της Interpol καθώς και οι αστυνομικές Αρχές των χωρών κατοικίας των αλλοδαπών διαχειριστών, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη υπόθεση που διερευνήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea X» αφορούσε στη σύλληψη ημεδαπού, ο οποίος μέσω προσωπικής ιστοσελίδας και λογαριασμών – προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέθετε προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «Pangea X» πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ιnterpol και σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως η Europol, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) κ.α., ενώ συμμετείχαν συνολικά 196 υπηρεσίες (αστυνομικές αρχές, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας) από 123 χώρες.

Στο πλαίσιο των ερευνών διερευνήθηκαν συνολικά 7.910 ιστοσελίδες παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, από τις οποίες οι 3.584 απενεργοποιήθηκαν, ενώ απενεργοποιήθηκαν και πάνω από 3.000 σχετικές διαδικτυακές διαφημίσεις.

Επίσης, συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά – μεταξύ άλλων – περισσότερα από 25 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.