Deutsche Welle: Tι αναμένουμε από το Νταβός;

0
146

«Ένα κοινό μέλλον σε έναν διαιρεμένο κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντρι, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως ινδουιστή – εθνικιστή. Η επιφανής οικονομική διοργάνωση θα κλείσει με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχου του προστατευτισμού και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική».

Για τον Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή και πρόεδρο της διεθνούς διοργάνωσης, η παρουσία των δύο πολιτικών δεν εμπεριέχει καμία αντίφαση. Αντίθετα, συνάδει με τις αξίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Κλάους Σβαμπ θεωρεί ότι το Νταβός είναι ο ιδανικός τόπος για να έρθουν κοντά άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και να συνδιαλλαχθούν. «Εδώ συζητάμε για το εμπόριο, το περιβάλλον, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το φορολογικό σύστημα και θέματα ανταγωνισμού, και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ» δηλώνει ο Σβαμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται από οκτώ εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Λεπτομέρειες για το κόστος του ταξιδιού δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο μια ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι θα κοστίσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών

Το οικονομικό φόρουμ της παγκόσμιας ελίτ
Το οικονομικό φόρουμ της παγκόσμιας ελίτ
Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από την Αφρική θα συμμετάσχουν 10 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τη Μέση Ανατολή εννέα και από τη Λατινική Αμερική έξι. Ακόμη, στο Νταβός θα μεταβούν οι επικεφαλής 40 διεθνών οργανισμών όπως των ΗΕ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Greenpeace και της Oxfam.

Εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, για πρώτη φορά στο Νταβός θα υπάρξουν και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών, όπου θα συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα», όπως το Συριακό, το ζήτημα της Κορέας, η κατάσταση σε Εγγύς Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται παραδοσιακά ένας χώρος στον οποίο συναντάται η παγκόσμια οικονομική ελίτ, ωστόσο προσφέρεται ώστε να συζητηθούν κι άλλα θέματα, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία, η κατανομή του πλούτου. Ανάμεσα στους 3.000 συμμετέχοντες είναι και πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών και 12 νομπελίστες.

Η συνάντηση στο Νταβός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες διεθνείς συνόδους κορυφής: δεν εκδίδονται ανακοινωθέντα τα οποία απαιτούν προηγούμενες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.

Άρωμα Γαλλίας στο Νταβός

Ο δρόμος προς το Νταβός έχει ως πρώτη στάση το Παρίσι, με τον Μακρόν να υποδέχεται δεκάδες από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του κόσμου, ώστε να τους πείσει να επενδύσουν στη ΓαλλίαΚάθε χρόνο, με το που κλείνει η αυλαία του Νταβός, οι σχολιαστές επαναλαμβάνουν ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν απέδειξε τη χρησιμότητά του. Δεν έδωσε απαντήσεις για τα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η άνοδος του λαϊκισμού και η διεύρυνση των ανισοτήτων. Πώς μπορεί, όμως, να αντισταθεί κάποιος στη συγκέντρωση της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, στη μοναδική ευκαιρία για συνάντηση με τους κορυφαίους του επιχειρείν, κεντρικούς τραπεζίτες, αρχηγούς κρατών και υπουργούς;

Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στην ευρωπαϊκή πόλη με το μεγαλύτερο υψόμετρο, μία ημέρα πριν θα διεξαχθεί ένα άτυπο επιχειρηματικό φόρουμ στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Αυτό το φόρουμ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναδεικνύεται στο νέο, ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο δρόμος προς το Νταβός έχει ως πρώτη στάση το Παρίσι, με τον Μακρόν να υποδέχεται δεκάδες από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του κόσμου, ώστε να τους πείσει να επενδύσουν στη Γαλλία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ο Λόιντ Μπλακφέιν της Goldman Sachs, ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan και η Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook. Με σύνθημα «Επιλέξτε τη Γαλλία», ο Μακρόν -με επαγγελματικό παρελθόν στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής- θέλει να πείσει τους ισχυρούς του επιχειρείν ότι η χώρα του είναι «the place to be».

Με τη Βρετανία να αναζητεί οδικό χάρτη για τη μετά Brexit εποχή, τη Γερμανία να πασχίζει να σχηματίσει κυβέρνηση και την Ισπανία να προσπαθεί να κλείσει την «πληγή» της Καταλονίας, δράττεται της ευκαιρίας, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Γαλλία. Μετά το event των Βερσαλλιών, μεταβαίνει στο Νταβός, όπου θα παρουσιάσει το δικό του όραμα για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προκλήσεων που διχάζουν και απειλούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μπορεί όλος ο θόρυβος για το εφετινό Νταβός να αφορά στη συμμετοχή Τραμπ, φαίνεται όμως ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει έντονο άρωμα Γαλλίας. Και προσδοκίες για λύσεις αλά γαλλικά…