Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Διαμορφώνοντας το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού» _

0
57

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη και κ. Μίλτος Κύρκος, μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

φιλοξένησαν ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Γιάννη Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τον κ. Ηλία Κικίλια, Γενικό Διευθυντή Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, την κ. Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας «Marketing Greece», και τον κ. Ξενοφώντα Πετρόπουλο, Διευθυντή Επικοινωνίας ΣΕΤΕ.

Την εκδήλωση τίμησε με χαιρετισμό ο Έλληνας επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΕΤΕ είναι ένας εξαιρετικά αξιόπιστος συνομιλητής που εκπροσωπεί συνολικά το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι ο άξονας ανάπτυξης της Ελλάδας που αντέχει μεν στους κραδασμούς αλλά είναι και εξαιρετικά ευαίσθητος στις αλλαγές, γι’ αυτό πρέπει να τον προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ανοίγοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του τουρισμού για την κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση των νησιωτικών, παράκτιων και ορεινών περιοχών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα εμπόδια στη χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχολίασε το ζήτημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και έκλεισε με μία αναφορά στα προσφυγικά – μεταναστευτικά ρεύματα των τελευταίων ετών που έπληξαν το τουριστικό προϊόν κορυφαίων ελληνικών προορισμών.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), κ. Μίλτος Κύρκος, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε ανάγκη από θριαμβευτικές ανακοινώσεις για νέα ρεκόρ ετήσιας αύξησης αφίξεων που αποκρύπτουν μειώσεις των κατά κεφαλήν εξόδων, αλλά από πολιτική προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού με ενδυνάμωση των εναλλακτικών μορφών, της αυξανόμενης διάρκειας, της σύνδεσης με την αγροτική οικονομία, με την ελληνική – μεσογειακή διατροφή, με τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας. Αυτό αποτελεί και την ευρωπαϊκή επιταγή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιάννης Ρέτσος μίλησε για εθνική προσπάθεια που επιχειρείται από τον ΣΕΤΕ και έκανε εκτενή αναφορά στις επιτυχίες, αλλά και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, που λειτούργησε σαν ομπρέλα προστασίας για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης με σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στο εν γένει κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η αξία του τουρισμού για το μέλλον της πατρίδας μας, η ανάγκη για εξωστρέφεια στον τομέα και περισσότερες συνέργειες καθώς και ο σημαντικός ρόλος του ΣΕΤΕ, που συνεχίζει να στηρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη συλλογικότητα.
Με μία αναλυτική προβολή η κυρία Ιωάννα Δρέττα παρουσίασε το έργο και τις συνέργειες της «Marketing Greece» που προάγουν την τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας και προβάλλουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε ολόκληρο τον κόσμο.