Βίντεο: Παρουσίαση υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας, σύλληψη ατόμων και κατάσχεση αρχαίων αντικειμένων

0
167

Παρουσίαση σχετικά με υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, σύλληψη τριών (3) ατόμων και κατάσχεση αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ενός αγάλματος Ελληνιστικών Χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Α/Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:

Καλησπέρα σας.

Η σημερινή παρουσίαση αφορά μία ακόμα επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πεδίο της αντιμετώπισης της οργανωμένης δράσης αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι με τις εγκληματικές τους πράξεις  πλήττουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Μάλιστα, έχουμε την τιμή κατά τη διάρκεια, αυτής της παρουσίασης, να βρίσκονται μαζί μας, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου, καθώς και η Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Ελένη Βλαχογιάννη.

Σχετικά με την υπόθεση, αναφέρεται, ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μία σημαντική περίπτωση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων, σημαντικής αξίας.

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της  23ης  Μαρτίου 2018 και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών.

Στην κατοχή αυτών και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο  άγαλμα της Θεάς Υγείας,  ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
  • δύο ανιχνευτές μετάλλων,
  • δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
  • δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • ένα σπρέυ πιπεριού,
  • οχτώ κινητά τηλέφωνα,
  • ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Τονίζεται, ότι  η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας παράδοσής, έχοντας εντάξει στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς με παγκόσμια αξία και διαχρονική  σημασία.

Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα:

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσχεση του αγάλματος αυτού είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016, εδώ, στον ίδιο χώρο, σε μια αντίστοιχη εκδήλωση, είχαν παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημαντικής αξίας αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου καθώς και συμβολικός αριθμός αρχαίων νομισμάτων, ως τελική κατάληξη μιας πολύμηνης, κοπιώδους και αποτελεσματικής, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε, προσπάθειας των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή μιας συστηματικής εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη διαφύλαξη αυτής της ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικών μας θησαυρών.

Σήμερα, με ανάλογα αισθήματα ικανοποίησης, βρισκόμαστε εδώ με αφορμή την επιτυχή έκβαση μιας ακόμη σημαντικής και εξίσου αποτελεσματικής επιχειρησιακής αποστολής του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και των Υπηρεσιών που συνέδραμαν στην υλοποίηση της, δεδομένου ότι βασική αρχή και καθοριστική προϋπόθεση της εκπλήρωσης της αποστολής του Σώματος είναι η συνοχή, η συνεργασία και η συντονισμένη δράση μεταξύ των Υπηρεσιών και του προσωπικού της.

Η συνεργασία λοιπόν αυτή του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες στην περιοχή της Σπάρτης, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εν εξελίξει διαδικασίας παράνομης διακίνησης-διάθεσης αντικειμένων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, τη σύλληψη ομάδας ατόμων και βεβαίως τη διαφύλαξη, για μια ακόμη φορά, εξόχως σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και ενός (1) μαρμάρινου αγάλματος της Θεάς Υγείας της ελληνιστικής περιόδου, με την πλίνθο του.

Απλά, σήμερα θα ήθελα να επισημάνω και να διαβεβαιώσω πως η Ελληνική Αστυνομία, μεταξύ των πολλών και σημαντικών δράσεων και προτεραιοτήτων, της δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ’ αυτόν τον τομέα.

Επιτρέψτε μου, να συγχαρώ το προσωπικό και τους Προϊστάμενους των Υπηρεσιών, για την απολύτως επιτυχημένη πραγμάτωση της επιχειρησιακής τους αποστολής και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης:

Κύριε Αρχηγέ, αγαπητές κυρίες εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίες και κύριοι, η παρουσία μου έναν και μόνο στόχο θέλει να υπηρετήσει, την κατάθεση της ειλικρινούς αυθεντικής, γνήσιας ευαρέσκειας της Πολιτικής Ηγεσίας, στους ανθρώπους που μόχθησαν, προσπάθησαν και είχαμε αυτήν τη θετική έκβαση.

Είχαμε ακόμα μία προσθήκη στις μεγάλες επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αστυνομικοί, μέσα σε δύσκολες, αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, μπορούν να εγγυηθούν και για την ασφάλεια των πολιτών και για την προστασία όλων εκείνων που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κύριε Αρχηγέ, έχω εξουσιοδοτηθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να καταθέσω δημόσια την ευαρέσκεια συνολικά της Πολιτικής Ηγεσίας.

Συγχαρητήρια σε όλους.