Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν ένας διεθνής ταραξίας» …(ΒΙΝΤΕΟσυνέντευξη)

0
99

Μανώλης Κεφαλογιάννης ευρωβουλευτής και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον συναντήσαμε στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Μαρτίου και απάντησε στα ερωτήματά μας.

 

 

Πρώτη ερώτηση φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το επεισόδιο με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι συνελήφθησαν για καταπάτηση των συνόρων και κρατούνται ακόμη και σήμερα στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

«Ένα τελευταίο πολύ σημαντικό γεγονός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε μια αλυσίδα πολλών δυσμενών επεισοδίων από την πλευρά της Τουρκίας. Πέρα από την εισβολή στο Αφρίν η οποία είναι πέρα από τις διαδικασίες Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών οργανισμών και του συμβουλίου και καταδικασμένης από μεγάλους οργανισμούς, έχουμε την προσβολή της κυπριακής ΑΟΖ έχουμε το γεγονός στα Ίμια με παρολίγον ατύχημα -το σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με το σκάφος της Ελληνικής ακτοφυλακής. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος αυτό είναι απολύτως σαφές.

Η Τουρκία θέλουμε να είναι μία χώρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντικός εταίρος της ευρωπαϊκής ένωσης. Και η ευρωπαϊκή ένωση είναι σημαντικός εταίρος της Τουρκίας. Όμως η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν ένας διεθνής ταραξίας. Και αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια στην περιοχή περισσότερο όταν έχουμε τεράστια προβλήματα όπως είναι η καταστροφή ενός κράτους, του κράτους της Συρίας, η καταστροφή του Ιράκ και προβλήματα στη βόρεια Αφρική με τη Λιβύη κλπ.  Άρα αυτή η ένταση δεν βοηθάει κανέναν.

Δε βοηθάει ούτε την ίδια την Τουρκία και η ρητορεία του κυρίου Ερντογάν και κυρίως οι πράξεις της κυβέρνησης της Τουρκίας αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή. Αυτό βέβαια έχει σημειωθεί και καταδικαστεί και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  Και για πρώτη φορά υπάρχει τέτοια ομοφωνία όλων των κομμάτων του  ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου». 

Σχετικά με την δήλωση της κυρίας Μέρκελ η οποία λέει χαρακτηριστικά ότι «χαίρομαι πολύ που ελέγξει προσέχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, και αν είναι φορτισμένες με ένταση» ο ευρωβουλευτής απάντησε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γέφυρες επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν. Ξέρετε ο πόλεμος είναι μια αιματηρή διπλωματία και η διπλωματία είναι ένας αναίμακτος πόλεμος. Και ασφαλώς η διπλωματία πρέπει να κυριαρχήσει. Και οι γέφυρες επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν.

Έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της μεικτής διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής ένωσης – Τουρκίας και προεδρεύω 80 τούρκων και ευρωπαίων ευρωβουλευτών. Με αυτή την ιδιότητα θα επισκεφθώ την Τουρκία 23- 25 Μαρτίου και ασφαλώς θα ξαναθέσω και εκεί -όπως έθεσα και στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο συμπρόεδρο μου και στον υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις-  το θέμα και των ελλήνων που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Όλα λοιπόν αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να τα αφήνουμε σε θεωρητικό επίπεδο.

Πρέπει η Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης. Και να κατοχυρώσει και στο εσωτερικό αλλά και την πεποίθηση στο εξωτερικό ότι είναι ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που συμπεριφέρεται με βάση τους διεθνείς κανόνες και σέβεται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.» 

Στην ερώτηση μας αν από διπλωματικής πλευράς κάναμε αυτά που έπρεπε και αν η κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά το θέμα  ο ευρωβουλευτής είπε:

«Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση γιατί το θέμα ακόμη είναι ανοιχτό. Λάθη και παραλείψεις θα συζητηθούν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τώρα πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία. 

Η κυβέρνηση αυτή κάνει πολλά λάθη και στον εξωτερικό τομέα. Τι αποδεικνύεται; Αποδεικνύεται ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου πριν από λίγους μήνες έγινε χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς ατζέντα. Έγινε μόνο γιατί το ζήτησε ο κύριος Ερντογάν και η επιθετικότητά του ξεκίνησε από την επόμενη μέρα. Για να μη σας πω από την ίδια μέρα από το προεδρικό μέγαρο και το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Γίνονται λάθη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όμως παρά τα λάθη που γίνονται θα πρέπει να είμαστε αυτοσυγκρατημένοι και ενωμένοι. Γιατί μετά το 1974 αν έχουμε κατοχυρώσει κάτι είναι ότι έχουμε βγάλει τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά μας θέματα έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Μέχρι στιγμής αυτό το κάνουμε ως πάγια πολιτική, ως Νέα Δημοκρατία και ελπίζω ο κύριος Τσίπρας όταν θα έρθει στην αντιπολίτευση να ακολουθήσει την ίδια τακτική.» 

Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτήθηκε για τα μέτρα που παίρνει το ΕΚ σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία με αφορμή τη δολοφονία του σλοβάκου δημοσιογράφου.

«Η δημοσιογραφία είναι πλήρως κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς θέλουμε ο χώρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να είναι η τέταρτη εξουσία. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να είναι η πρώτη εξουσία. Να χρησιμοποιούν δηλαδή την δύναμη των media ακριβώς για να κάνουν πολιτικές που καθοδηγούνται από άλλους ή από άλλα κράτη. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια ισορροπία στη Δημοκρατία. Αυτό έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες και έχει κατοχυρωθεί και διεθνώς και εσωτερικά. Και μακάρι και οι άλλες χώρες του κόσμου να είχαν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελεύθερης πληροφόρησης και της ερευνητικής δημοσιογραφίας, να κατοχυρώνουν το δημοσιογράφο με τον τρόπο αυτό. Όλα χρειάζονται. Check and balances. Δηλαδή να τα τσεκάρουμε και να βρίσκουμε την ισορροπία. Και αυτή την ισορροπία την έχουμε βρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Στην ερώτησή μας σχετικά με την ενασχόλησή των νέων με τα ευρωπαϊκά θέματα και το γιατί θα πρέπει να  ασχολούνται με την Ευρώπη καθώς και το μήνυμα που θέλει να στείλει σε αυτούς ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του 2019 είπε:

«Θέλω να πω στους νέους ότι πρέπει να ασχολούμαστε με την πολιτική. Αυτό μας το δίδαξαν οι αρχαίοι έλληνες. Η λέξη ιδιώτης ήταν ύβρις στην αρχαία Ελλάδα και λόγω αυτής της λέξεως βγήκε και η έκφραση idiot. Οι ιδιώτες, οι idiots δηλαδή ήταν αυτοί που δεν ασχολούνταν με τα κοινά. Μάλιστα σε κάποιες πόλεις στην αρχαία Ελλάδα όσοι ασχολούνταν με τα κοινά τους δήμευαν  την περιουσία.

Ασφαλώς και χρειάζεται γιατί αν σοβαροί άνθρωποι όπως είναι η ελληνική νεολαία δεν ασχολούνται με τα κοινά τότε κάποιοι άλλοι λαϊκιστές ή κάποιοι ακραίοι θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό παιχνίδι. Όσοι θέλουν αυτό να το ψάξουν.

Όποιος δεν διαβάζει ιστορία κινδυνεύει να την ζήσει στην πιο δραματική της μορφή. Ας διαβάσει την ιστορία του μεσοπολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και τότε θα καταλάβει ότι οι εκατόμβες των νεκρών που μας οδήγησαν στον πρώτο και κυρίως στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια νεκρούς οφείλονται στο ότι κάποιοι δε συμμετείχαν στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα άκρα κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό εκείνης της εποχής.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όσοι ασκούμε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έχουμε ζήσει την μακροβιότερη περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

70 χρόνια ειρήνης και 70 χρόνια καλής Δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές χώρες και σε εμάς που βγήκαμε από από τη δικτατορία το 1974, την καλύτερη δημοκρατία που έχει ζήσει η χώρα μας από συστάσεως του ελληνικού κράτους.»