Τι είπε ο Μητσοτάκης στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

0
100

Το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού εκεί ακούγονται απόψεις και κατατίθενται προτάσεις για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Μεταξύ των μέχρι τώρα ομιλητών ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία αναφέρθηκε σε ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική. Αναφερόμενος στην οικονομία και την ανάπτυξη τόνισε σε βασικές γραμμές τα ακόλουθα σημεία:

  • Ως προς το ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα ακόμη υποαποδίδει σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν αναλογιστούμε ότι έχουμε απωλέσει το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία 8 χρόνια, δεν γίνεται να είμαστε ευχαριστημένοι με ανάπτυξη της τάξης του 1,5%. Πρόκειται περί απόλυτης αποτυχίας, γιατί αν γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω στο 2014, οι τότε προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη κοντά στο 3% για τα χρόνια 2015 έως 2017, δηλαδή περίπου όπως και στην Πορτογαλία.
  • Σήμερα έχουμε μια επιθετική δημοσιονομική εξυγίανση που χρησιμοποιεί το λάθος μείγμα οικονομικής πολιτικής. Δεν συμμερίζομαι καθόλου τη θέση ότι στην Ελλάδα σήμερα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Αν μη τι άλλο, ξηλώνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Υπάρχει γενική επιθυμία, από όλους, να δουν το πρόγραμμα να τελειώνει, ακόμα κι από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Και ακριβώς επειδή η επιθυμία αυτή είναι τόσο ισχυρή, ναι, κάποιες φορές γίνονται τα στραβά μάτια για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονται. Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, για να αναφέρω τρεις κατηγορίες στις οποίες θεωρώ ότι υπήρχε οπισθοχώρηση.
  • Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.  Είναι μια σκληρή αριστερή κυβέρνηση, που αναγκάζεται να εφαρμόσει μεταρρυθμιστική ατζέντα μόνο και μόνο για να μείνει στην εξουσία. Το ζήτημα δεν είναι να μας επιβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις από τους πιστωτές, αλλά να υιοθετήσουμε μια πραγματικά μεταρρυθμιστική και  προσανατολισμένη στο μέλλον ατζέντα.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα της οικονομίας. Τα βασικά σημεία για το θέμα αυτό ήταν τα ακόλουθα τρία:

  • Πρώτη προτεραιότητά μου είναι να δημιουργήσω δουλειές. Για να δημιουργήσουμε δουλειές χρειάζεται να προσελκύσουμε επενδύσεις, και για να προσελκύσουμε επενδύσεις απαιτούνται αφ’ ενός σταθερό πολιτικό περιβάλλον και αφ’ ετέρου μια κυβέρνηση που μπορεί να επιχειρηματολογήσει πειστικά ως προς το γιατί υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα και ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί σωστά. Αυτή θα είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βγουν οι άνθρωποι από τη φτώχεια, από το να βρουν δουλειές.
  • Η παρούσα κυβέρνηση όμως δεν κάνει αυτό. Προτιμά να υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία, και να εστιάζει σε επιδόματα και παροχές. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργεί υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από όσο χρειάζεται. Εμένα δεν μου αρέσει αυτή η λογική, προτιμώ τη δημιουργία ευκαιριών από τις παροχές. Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε τομείς που στην Ελλάδα έχουν φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Υποστηρίζω σθεναρά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως καθολικό εργαλείο για τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών. Εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως ένα βαθμό εφαρμόστηκε και από τη σημερινή, αλλά πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω τους φτωχότερους Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που προτείνει. Επίσης μίλησε για την λειτουργία των θεσμών και τις επεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τον περιορισμό της σπατάλης και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στη δημιουργία πολωτικου πολιτικού κλίματος.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε ότι Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ονοματολογικό ήταν εξαρχής λανθασμένοι. Αντί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πραγματική εθνική ομοφωνία, προσκαλώντας όλα τα κόμματα στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας πραγματικά εθνικής θέσης, πήγαν μόνοι τους, διχάζοντας επί της ουσίας την χώρα. Αποκάλεσαν ακροδεξιούς όσους αντιτέθηκαν σε μία λύση που θα εμπεριείχε το όνομα Μακεδονία, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Έλληνες. Ουσιαστικά δίχασαν την χώρα και προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο με την αντιπολίτευση”.

Όσο για την αναφορά στο πολωτικό πολιτικό κλίμα είπε ότι “Ήταν και παραμένει ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα ζητήματα διαφθοράς αντί να ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του μέλλοντος. Οπότε πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα κακοήθη και ρυπαρή καμπάνια. Δε νομίζω να υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και χαμένοι, όταν εκτοξεύεται λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά εμείς θα μιλήσουμε για το μέλλον, για τις επενδύσεις, για τις δουλειές, για τις δημόσιες υπηρεσίες. Και νομίζω θα υπάρξει κόσμος που πραγματικά θέλει να μας δει να προσπερνάμε αυτό το τοξικό περιβάλλον”.