Έναρξη συνόδου: οι πολιτικοί ηγέτες του EK καταδικάζουν τη χρήση χημικών στη Συρία

27

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι επανέλαβε κατά την έναρξη της συνόδου στο Στρασβούργο ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ υπογράμμισε ότι «το Κοινοβούλιο πρέπει να τονίσει ξεκάθαρα ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, αντιπροσωπεύει μια κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη.»

Πρόσθεσε τα εξής: «Η δραματική κατάσταση πρέπει να διαλύσει τις όποιες τυχόν αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με την ανάγκη και τον επείγοντα χαρακτήρα της οικοδόμησης μιας ολοένα και πιο στοχευμένης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα δείξει την προθυμία μας να διαθέσουμε τους πόρους που απαιτούνται για να καταστεί η ΕΕ ένας πραγματικός παγκόσμιος παράγοντας».

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ καταδίκασαν με τη σειρά τους τη χρήση χημικών όπλων. Οι περισσότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προκειμένου να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος Ασαντ, ενώ ορισμένοι κατέκριναν τη στρατιωτική παρέμβαση για το ό,τι δεν έλαβε διεθνή εντολή. Η αποκλιμάκωση της κατάστασης και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων και με επικεφαλής τον ΟΗΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Δεν υπήρξαν αλλαγές στην ημερήσια διάταξη.

Αιτήματα των επιτροπών για έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή
Οι αποφάσεις των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 69γ) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ολομέλειας.
Εάν δεν υπάρξει κανένα αίτημα Τρίτη τα μεσάνυχτα για να τεθούν οι αποφάσεις αυτές σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, τότε οι επιτροπές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.