Ο Πόλεμος στη Συρία και οι «ευκαιρίες» της Ελλάδας

0
134

Tου δημοσιογράφου Νικολάου Ι. Καραμπέτσου

Μετά τον αεροναυτικό πυραυλικό βομβαρδισμό Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών εις βάρος της Συρίας, το περασμένο Σάββατο, οι γεωπολιτικές εξελίξεις πλέον, είναι καταιγιστικές και τα προσεχή 24ωρα θα είναι κρίσιμα.

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Ήδη, υπάρχει στενή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, δύο ιστορικούς και φανατικούς εχθρούς. Αυτή η παράταιρη «συμμαχία» όμως, αναδεικνύει τη διπλωματική σημασία της χώρας μας απέναντι στις δύο πλέον, πανίσχυρες-στρατιωτικά-χώρες της Μέσης Ανατολής.  Μένει μόνο, να «κεφαλαιοποιηθεί» αυτού του είδους η «διαμεσολάβηση» της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως απέναντι στην απροκάλυπτα εχθρική Τουρκία.

Άλλωστε τόσο η Αίγυπτος, όσο και το Ισραήλ θεωρούν πλέον εχθρό τους την Τουρκία του «δικτάτορα» – ουσιαστικά  Ερντογάν, που τους απειλεί ανοιχτά με στρατιωτική επέμβαση, εποφθαλμιώντας  τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων των τριών χωρών-μαζί φυσικά και της Κύπρου.

Πάντως, στην παρούσα φάση θεωρώ πως, η Ελλάδα πρέπει να «ταυτιστεί» με τα συμφέροντα των Δυτικών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) καθώς εξαρτάται απόλυτα οικονομικά και στρατιωτικά απ’ αυτούς.  Ενώ της παρουσιάζεται η ευκαιρία, να παίξει το «ρόλο» του ΝΑΤΟϊκού συνομιλητή με τη Ρωσία, όντας προστάτιδα δύναμη των Σύρων, κυρίως λόγω της παραδοσιακής φιλίας με την  «ομόδοξη» χώρα- όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν-ανεβάζοντας τις «μετοχές» της στη Συμμαχία, αποδυναμώνοντας αντίστοιχα την «απρόβλεπτη» Τουρκία.