Τα ορυκτά και ο άνθρωπος: εξορυκτική δραστηριότητα κοινωνία και περιβάλλον στον 21 αιωνα

0
188

Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ     Μ Ε Τ Α Λ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν     Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν

ΔΥΟ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ  ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ  ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ:ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ  21 ΑΙΩΝΑ

ΑΠΟ ΠΟΣΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ  ΑΠΟ ΠΟΣΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία  και με μεγαλύτερη από το αναπαμένο συμμετοχή  ,από σχολεία της Αττικής  και της επαρχίας πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα  «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος: Εξορυκτική δραστηριότητα, κοινωνία και περιβάλλον τον 21ο αιώνα» στο Μουσείο Γουλανδρή που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων,  χαιρέτησε ο πρόεδρος κ Αθανάσιος Κεφάλας  ο οποίος επισήμανε  ότι Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από την μακραίωνη γεωλογική δραστηριότητα που διαμορφώνει τον πλανήτη μας και φιλοξενεί στο υπέδαφός της πληθώρα μεταλλευμάτων και ορυκτών.

Ο κ Κεφάλας  επισήμανε  ότι «η αξιοποίηση των ορυκτών είναι μία αναγκαιότητα και ότι αυτά συνδέονται με την καθημερινότητά μας, Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με την κοινωνία και το περιβάλλον ακολουθώντας δε και αξιοποιώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας (αυτοματοποίηση, ρομποτική κτλ.) θα γίνει πιο αποτελεσματική  θα προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα και το περιβάλλον κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στόχος μας ,είπε ο πρόεδρος του ΣΜΕ  απευθυνόμενος  στους μαθητές και τις μαθήτριες   να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά μία δραστηριότητα που είναι περίπου το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί σημαντικό ποσοστό  του εργατικού δυναμικού κυρίως στην Ελληνική περιφέρεια. Θα είναι μεγάλη συμβολή στην σύνδεση του σχολείου με την πραγματική οικονομία αν με αφορμή αυτή την ημερίδα κάποιοι από σας ασχοληθείτε με τις γεωεπιστήμες  και διαδεχθείτε εμάς σε αντικείμενα που πραγματικά είναι γοητευτικά, εξελίσσονται δυναμικά και προσφέρουν παγκόσμιες προοπτικές »κατέληξε

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν  αρκετές ερωτήσεις  για τα ορυκτά τα οποία  γνώρισαν σαν σε ξενάγηση που τους έγινε στο Μουσείο Γουλανδρή, και τις οποίες απάντησε ο Γενικός Διευθυντής  του ΣΜΕ κ Χρήστος Καβαλόπουλος.

 

Η ημερίδα λόγω της μεγάλης συμμέτοχης θα επαναληφθεί  την Πέμπτη 26 Απρίλιου

Τέσσερα σχολεία από την Αττική και την Επαρχία  δήλωσαν συμμετοχή για να παρακολουθήσουν την Αυριανή  Δεύτερη   Ημερίδα με θέμα  «Εξορυκτική δραστηριότητα και κοινωνία, παράδειγμα μετεξέλιξης για τον 21ο αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί στο  Μουσείο Γουλανδρή από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

Η ημερίδα δεν θα  έχει την τυπική, κλασική, αυστηρή δομή ομιλιών-εισηγήσεων αλλά να πραγματοποιηθεί μέσω της προβολής εκπαιδευτικού σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού και μιας μασκότ-δρώμενου, που θα προσωποποιεί τα ορυκτά και θα αλληλοεπιδρά με τα παιδιά.

Επίσης θα υπάρχει ένας expert του αντικειμένου-μεταλλειολόγος ο οποίος θα είναι διαθέσιμος να δεχθεί και να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση/απορία προκύψει από το κοινό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και ενεργού διαλόγου με τα παιδιά.

Πριν την ημερίδα και μετά τη λήξη της (αναλόγως πώς θα προγραμματιστεί να μοιραστούν να σχολεία), θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης και με το Μουσείο, ξενάγηση των παιδιών στη συνδεδεμένη Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», όπου θα υπάρξει η δυνατότητα οι μαθητές να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους σε σχέση με τους ορυκτούς πόρους.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα αυτής της ημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι μέσω καινοτόμων μέσων παρουσίασης, που θα ενθουσιάσουν και δεν θα κουράσουν το νέο κόσμο, θα δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να ψηλαφίσουν το χώρο των ορυκτών  σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εποχές (από την ανακάλυψή τους μέχρι σήμερα), κατανοώντας έτσι  την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να δουν συμπυκνωμένα ζωντανές εικόνες παραγωγικής διαδικασίας αλλά και ιστορικής της εξέλιξης. Όπως επίσης και τη σύνδεση της παραγωγής αυτής με την κοινωνία και το περιβάλλον.

Τέλος, μέσω των σύγχρονων εικόνων τεχνολογίας, θα νιώσουν και θα κατανοήσουν σε βάθος, πόσο έχει ήδη αλλά και μπορεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, να  αυτοματοποιηθεί η παραγωγή, ώστε να διευκολύνει και να προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην έναρξη της Ημερίδας  θα καλωσορίσει  του μαθητές και μαθήτριες ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ Αθανάσιος Κεφάλας   ενώ ο γενικός Διευθυντής του ΣΜΕ κ Χρήστος Καβαλόπουλος θα απαντήσει στις ερωτήσεις των παραβρισκόμενων