Τα ελληνικά «υπερ-όπλα» κατά των Fake News σε μία ημερίδα

0
212

Η αντιμετώπιση της επόμενης γενιάς ψευδών ειδήσεων με τα τεχνολογικά «όπλα» –  προϊόντα Ελλήνων Ερευνητών,  καθώς και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης θα εξεταστούν  σε ημερίδα – workshop που διοργανώνεται στις 3 Μαΐου (11:00), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα (Ξενοφώντος 2 και Αμαλίας), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με την FightHoax, γιορτάζουν φέτος την 3η Μαΐου (Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου) συνδυάζοντας τους πόρους τους για να εξετάσουν  το θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών προκλήσεων / κινδύνων που αναδύονται τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και τη Δημοκρατία.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Τάσος Οικονόμου, ρεπόρτερ τεχνολογίας, επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος  του ECI «CMCS M.A.»  και δημιουργός του Futurology.gr.

Χαιρετισμός: Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα

Εκ μέρους των υποστηρικτών χαιρετισμός της προέδρου της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κυρίας Δρ. Ελένης Αλευρίτου

Θα συμμετάσχουν στον Δημόσιο Διάλογο οι κ.κ.:

– Νίκος Ξυδάκης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΎΡΙΖΑ και

– Νίκος Δένδιας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

– Σταύρος Θοδωράκης, Επικεφαλής του κινήματος ΠΟΤΑΜΙ

μεταφέροντας την άμεση εμπειρία τους ως πρόσωπα συνδεδεμένα με την Διακυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ως άμεσα θιγόμενοι από καταχρηστικές πρακτικές F.N.

Θα μιλήσουν:

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα

Εισήγηση: Πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων 

Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, δρ Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού, Γενική 

Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Θέμα παρουσίασης: Η βιομηχανία των ειδήσεων την εποχή της μετανεωτερικότητας.

To φαινόμενο της ανάδυσης των fake news  βρίσκει την εξήγησή του στην τομή δύο θεωριών.  Η ομιλήτρια επιχειρεί μία διπλή προσέγγιση. Από την μία,  η κλασική θεωρία της προπαγάνδας και οι μηχανισμοί της. Από την άλλη, η απαξίωση των μέσων όπως,  την προέβλεψαν οι Χέρμαν και Τσόμσκι στο “Κατασκευάζοντας τη συναίνεση” την δεκαετία του ’70. 

Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY

Θέμα παρουσίασης:  Το μέλλον των Fake News  σε μία επισκόπηση  της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Νίκος Σαρρής, προϊστάμενος του τμήματος Innovation Lab της εταιρίας ATC

Θέμα παρουσίασης:  Επίδειξη της λειτουργίας των εφαρμογών Truly Media και TruthNest. To Truly Media είναι μία εφαρμογή συλλογής, οργάνωσης και εκτίμησης της αξιοπιστίας πληροφοριών που βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το TruthNest είναι μία εφαρμογή ανάλυσης περιεχομένου που προέρχεται από το Twitter και προσφέρει στους χρήστες χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να τους βοηθήσουν στην εκτίμηση της αξιοπιστίας πληροφοριών και πηγών.

Βαλεντίνος Τζέκας, δημιουργός του FightHoax.com

Θέμα παρουσίασης: Παρουσίαση των τεχνολογιών που έχει αναπτύξει η Fight Hoax.η οποία ήδη τυγχάνει θερμής αποδοχής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως μία αξιόπιστη απάντηση στα fake news.

Μάριος Νόττας, επικεφαλής του Εuropean Communication Institute

Θέμα παρουσίασης: Οι καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού, στην εποχή της Cambridge Analytica και των Social Media

Δημήτρης Παπαευαγγέλου, δημιουργός του plagiari.sm

Θέμα παρουσίασης: Αναφέροντας τη Λογοκλοπή / Η Αλυσίδα της Παραπληροφόρησης
Το plagiari.sm είναι ένα λογισμικό το οποίο παρακολουθεί, ανιχνεύει, αναλύει και αναφέρει σε πραγματικό χρόνο τη λογοκλοπή και την αλυσίδα παραποίησης της είδησης όπως συμβαίνει στις ψηφιακές δημοσιογραφικές πλατφόρμες.

Θανάσης Βεργούλης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΙΠΣΥ του ΕΚ «Αθηνά».

Θέμα παρουσίασης: Οι αιτίες των Ψευδών Ερευνών  και τα Τεχνολογικά Εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των προβληματικών επιστημονικών μελετών.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στους επαγγελματίες του χώρου, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας καθώς και στην κοινωνία, ωστόσο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των περιορισμένων θέσεων της Αίθουσας Τελετών του Ευρωκοινοβουλίου, θα ισχύσει σύστημα επιβεβαίωσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ως πρώτο βήμα να συμπληρώσουν την φόρμα που θα βρούν εδώ.

To Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας.