Ο δεύτερος κύκλος Σεμιναρίων «Data Journalism» (Intermediate level) θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 10:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτηρίου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας και Ξενοφώντος 2 – Σύνταγμα) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου (3/05). Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη ηλεκτρονική εγγραφή η οποία συμπληρώνεται ΕΔΩ, ενώ μετά από άσκηση/αξιολόγηση θα παρασχεθεί Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.
Το σεμινάριο είναι μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).
Από το Σεμινάριο “Data Journalism” θα προκύψει ομάδα ή ομάδες που θα τους ανατεθεί Εφαρμοσμένη Άσκηση, έναντι ακαδημαϊκής πιστοποίησης, που αντικείμενο θα έχει Θέμα Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού παραδοτέο το Φθινόπωρο του 2018. Οι ομάδες αυτές πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν Στρασβούργο ή Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Τα σχετικά έξοδα θα επιδοτηθούν.
Θα μιλήσουν:
Χαιρετισμός: Μάριος Νότας, Επικεφαλής European Communication Institute (ICI)
Εισήγηση: Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συνδέσμου του ΕΚ στην Ελλάδα: ψηφιακή επικοινωνία στις ευρωπαϊκές εκλογές 2019
Mag. Χρήστος Γαβαλάς, δημοσιογράφος ειδικευμένος στη χρήση ψηφιακών μέσων για την ανάλυση και παρουσίαση μιας είδησης
Θέμα Εισήγησης: Digital & Data Journalist
Παρουσίαση δημοσιογραφικών ερευνών που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος The Lede του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ – Πώς αυτές διαχωρίζονται σε σχέση με το βαθμό και το χρονικό σημείο εμπλοκής των δεδομένων στην εκάστοτε έρευνα – Ποιες οι δυσκολίες / περιορισμοί που μπορεί να συναντήσει ένας δημοσιογράφος στην προσπάθειά του να δημοσιεύσει μια τέτοια έρευνα στο σύγχρονο newsroom – Σύντομη επισκόπηση δουλειάς προγραμματισμού που απαιτείται για τον καθαρισμό, την επεξεργασία και την οπτικοποίηση των δεδομένων που μπορεί να κάνει ένας δημοσιογράφος με τη χρήση της γλώσσας Python.
Ο Χρήστος Γαβαλάς ξεκίνησε ως συντάκτης σε μια εκ των πρώτων στηλών για το Ίντερνετ στον ελληνικό Τύπο σε ηλικία 17 ετών, προσπάθησε από μικρή ηλικία να συνδυάσει το πάθος του για τη γραφή με τις νέες τεχνολογίες. Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, ασχολήθηκε εκτεταμένα με θέματα που αφορούν στην οικονομία και τις διεθνείς ειδήσεις εργαζόμενος ως επί χρόνια στο digital desk του MEGA Channel όπως επίσης και στην ελληνική έκδοση του CNN και του MSN της Microsoft ενώ έχει σύντομη δημοσιογραφική θητεία τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο CNN της Νέας Υόρκης. Λατρεύει την ερευνητική δημοσιογραφία και παρήγηγαγε το δικό του ντοκιμαντέρ σχετικά με την ποδοσφαιρική μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του στην Τηλεοπτική Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Πρόσφατα εξειδικεύτηκε στη Δημοσιογραφία Δεδομένων παρακολουθώντας ως υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το πρωτοποριακό πρόγραμμα The Lede στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, founder & CEO Linked Business, συνεργαζόμενος ερευνητής στον “Δημόκριτο”
Θέμα Εισήγησης: Big και open data για την οικονομία
Με τις τεχνολογίες των Big και Open data έχουμε πλέον την δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να αφηγηθούμε μια νέα οπτική στα θέματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλατφόρμα Linked Business αναλύει καθημερινά και σε βάθος την γεωγραφία και την δημογραφία των νέων επιχειρήσεων δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία πληροφόρησης τόσο για επιχειρηματίες και οικονομικούς αναλυτές όσο και δημοσιογράφους και ερευνητές.
Ο Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος (vafopoulos.org) είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Αθήνα. Η έρευνα και οι ομιλίες του αφορούν την οικονομία του Διαδικτύου, τα ανοιχτά οικονομικά δεδομένα και την επιχειρηματική αξιοποίησή τους, την φιλοσοφία και την διδακτική του Διαδικτύου. Το βιβλίο του «Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο;” (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) εισάγει ένα εκλαϊκευμένο πλαίσιο συμβίωσης για γονείς, δασκάλους και κάθε χρήστη του Διαδικτύου. Σήμερα ασχολείται με το Ευρωπαϊκό έργο YourDataStories, το Open Journalism project (στα πλαίσια του Google Digital Initiative) και την Linked Open Economy ως ενός μοντέλου διασύνδεσης και ενιαίας διάθεσης των οικονομικών ανοιχτών δεδομένων.
Δρ. Χάρης Παπαγεωργίου, ερευνητής του Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ
Εκκινεί από το σημείο τερματισμού του σεμιναρίου Data Journalism του φθινοπώρου 2017, παρουσιάζοντας τόσο μεθόδους αποθορυβοποίησης επεξεργασίας αναλυτικών στατιστικών δεδομένων και Big Data όσο και τεχνικές αριστοποίησης δημοσιογραφικής έρευνας με μεθόδους δημοσιογραφίας δεδομένων.
To Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας.