‘Ενα έτος από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην Ευρώπη

0
93

Με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους χωρίς χρεώσεις περιαγωγής στην ΕΕ, ο Aντιπρόεδρος κ. Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, και η Eπίτροπος κα Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, δήλωσαν τα εξής για τα μεγάλα οφέλη που αποκομίζουν οι Ευρωπαίοι από τους νέους κανόνες:

«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο και με περισσότερη ελευθερία όταν ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Ιδίως τα άτομα που ταξιδεύουν συχνά και η νεολαία της Ευρώπης αναγνωρίζουν τα οφέλη της περιαγωγής χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα όπου η ΕΕ βελτιώνει στην πράξη τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού αποδίδει και γίνεται συνήθεια: οι πελάτες την εκτιμούν, η κατανάλωση αυξάνεται και η ζήτηση κινητών συσκευών στα ταξίδια εντός της ΕΕ είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ωφελούνται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η σημαντική αύξηση της κίνησης περιαγωγής έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στα έσοδα χονδρικής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Βασικός μας στόχος ήταν να καταργηθούν οι σημαντικοί φραγμοί που δημιουργούσαν οι χρεώσεις περιαγωγής τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι περιορίζονταν από το κόστος της χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων στο εξωτερικό, όσο και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Από τη στιγμή που καταργήσαμε τις χρεώσεις, έχουν καταναλωθεί πάνω από πέντε φορές περισσότερα δεδομένα και έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις εντός της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Αυτά είναι πολύ καλά νέα. Επιπλέον, το 82 % των ατόμων που ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της ΕΕ το τελευταίο έτος δηλώνουν ότι επωφελήθηκαν από τους νέους κανόνες. Κανένας δεν χρειάζεται πλέον να έρχεται αντιμέτωπος με φουσκωμένους λογαριασμούς επιστρέφοντας από διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις στις αγορές κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των κανόνων.

Τα καλά νέα για τους Ευρωπαίους πολίτες δεν σταματούν εδώ. Εκτός από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να αποχωρίζονται τις ψηφιακές συνδρομές τους όταν ταξιδεύουν. Από την 3η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις καλύτερες προσφορές στο διαδίκτυο όταν αγοράζουν εμπορεύματα και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς να υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικότητας ή του τόπου διαμονής τους.»

 

Ιστορικό

Χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ για την περιαγωγή που εφαρμόζονται από τις 15 Ιουνίου 2017, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ όπως ακριβώς στο εσωτερικό χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την περιαγωγή, το 62 % των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι έχουν καταργηθεί οι χρεώσεις περιαγωγής και το 69 % θεωρεί ότι οι ίδιοι ή κάποιος γνωστός τους θα επωφεληθεί από αυτό. Ιδίως τα άτομα που ταξιδεύουν συχνά και οι νέοι αναγνωρίζουν το ξεκάθαρο όφελος των νέων κανόνων.

Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν σημαντικό βήμα ώστε να καταστεί η ενιαία αγορά της ΕΕ κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή. Η Επιτροπή έχει υποβάλει συνολικά 29 νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Αυτή τη στιγμή έχει επιτευχθεί συμφωνία για 16 από τις προτάσεις και οι πρώτες που άρχισαν να ισχύουν είναι οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή, τη φορητότητα του διαδικτυακού περιεχομένου και την καταπολέμηση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού.

Η Επιτροπή προτρέπει τους συννομοθέτες να καταλήξουν επί των υπολειπόμενων 13 νομοθετικών προτάσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά έως τα τέλη του 2018.