Η Επιτροπή προσφέρει περαιτέρω στήριξη στους ευρωπαίους αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέτος το καλοκαίρι, βρίσκεται στο πλευρό των Ευρωπαίων αγροτών που ταλανίζονται από ακραίες ξηρασίες.

Οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν εκ των προτέρων τις άμεσες ενισχύσεις τους και τις ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, και θα τους παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη χρήση γης η οποία κανονικά δεν θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή, προκειμένου να τραφούν τα ζώα τους.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για αυτές τις παρατεταμένες κλιματικές εξελίξεις. Έχω έρθει σε επαφή με αρκετούς υπουργούς από τις πληττόμενες χώρες για να συζητήσω την κατάσταση και να λάβω επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των συνεπειών της. Η Επιτροπή, όπως πάντα, είναι έτοιμη να στηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από ξηρασία μέσω διαφόρων μέσων, όπως οι υψηλότερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του οικολογικού προσανατολισμού και οι κρατικές ενισχύσεις. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική παρέχει ήδη ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες που έρχονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτα γεγονότα. Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν όλες τις πιθανές δράσεις και μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία μας.» 

Η παρατεταμένη ξηρασία που επικρατεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών, καθώς και ζωοτροφών, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην καλή διαβίωση των ζώων. Επιπλέον, η μείωση της ποσότητας των ζωοτροφών έχει ιδιαίτερη επίπτωση στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, καθώς θα αυξήσει το κόστος των εισροών τους σε περίπτωση έλλειψης χορτονομής αργότερα εντός του έτους.

Εκτός από τις υψηλότερες προκαταβολές και τις παρεκκλίσεις από ειδικές απαιτήσεις του οικολογικού προσανατολισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, των επενδύσεων στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και των μέσων διαχείρισης κινδύνου.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη ώστε να λάβει έως τις 31 Αυγούστου επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εαρινής και θερινής ξηρασίας στους γεωργούς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ