Συγκεκριμένες ενέργειες για το προσφυγικό ζήτα η Ελίζα Βόζεμπεργκ

36
Syrian migrants who have been stranded for days, in the northeastern Greek island of Lesvos, stand in queue as they wait for travel documents from Greek authorities at the port of Mytilene on Monday, June 15, 2015. An emergency European Union plan to help Italy and Greece manage thousands of migrants crossing the Mediterranean could be vastly watered down on Tuesday, according EU diplomats. During the first five months of 2015, 40,297 migrants arrived in Greece, up from 6,500 in the same period in 2014. Almost all of them have crossed in boats from Turkey. The sign reads ''Passenger Terminal of Mytilene.'' (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, με κεντρικό ζήτημα τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, σχολίασε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans.

Η κυρία Βόζεμπεργκ στην παρέμβασή της τόνισε ότι είναι ανάγκη ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πολιτών, περνώντας από τις γενικόλογες αναφορές για το προσφυγικό σε συγκεκριμένες ενέργειες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. έχει τη βούληση αλλά κυρίως τη δύναμη να επιβάλει την τήρηση των αποφάσεών της σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προκλητική στάση της Τουρκίας, που τηρεί πλημμελώς τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και να παρατηρούνται νέες σημαντικές αφίξεις στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τον Μάιο του 2019 έχουμε ευρωεκλογές και το κορυφαίο θέμα της μετανάστευσης παραμένει προβληματικό. Παρατηρείται άδικη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών και απουσία αλληλεγγύης. 

Τα μέτρα ενίσχυσης της FRONTEX και της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής δεν επαρκούν, ενώ η αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου έχει προσκρούσει στην ακαμψία ορισμένων κρατών μελών.

Παράλληλα, η Τουρκία που συστηματικά περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της σε βάρος της χώρας μου της Ελλάδας, εφαρμόζει κατά το δοκούν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016! Οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ παρατηρούνται και καθημερινές αφίξεις μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. 

Συνάδελφοι, σε έξι μήνες θα ζητήσουμε την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι ανάγκη ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να απαντήσουμε στις απαιτήσεις τους, περνώντας από τις γενικόλογες αναφορές σε συγκεκριμένες ενέργειες. Οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Ε.Ε. έχει τη βούληση, αλλά κυρίως τη δύναμη να επιβάλει την τήρηση των αποφάσεών της σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη».    

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP

Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ) για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μέλος των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ),  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών  Υποθέσεων (LIBE),  Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ Τουρκίας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.