Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

123

Στην Αιτωλοακαρνανία θα φιλοξενηθεί το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων το οποίο  τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του στη χώρα μας αλλά και την ανανέωσή του και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο: Μετά από απόφαση της διεθνούς διοίκησής της η οποία έκανε δεκτή την πρόταση του ελληνικού τμήματος το ετήσιο διεθνές συνέδριο και η Γενική Συνέλευση θα διοργανωθούν στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, το Δημοσιογραφικό Συνέδριο, θα φιλοξενηθεί στο Αγρίνιο και η Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι.

Η πρώτη ημέρα (29/11) είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανίας ως δυναμικού τουριστικού προορισμού. ”Ο νομός στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης”  είναι το αίτημα των τοπικών φορέων. Η  υπουργός τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά θα αναφερθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως  ιαματικός τουρισμός, εκκλησιαστικός τουρισμός (πολλά μοναστήρια της βυζαντινής περιόδου) χιλιόμετρα ακτογραμμών σε Ιόνιο πέλαγος, Αμβρακικό κόλπο και Πατραϊκό κόλπο, λίμνες ποτάμια  ιδροβιότοποι, αρχαία θέατρα, κάστρα και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Ο  υπουργός Μεταφορών και υποδομών κος Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του θα αναφερθεί στους μεγάλους οδικούς άξονες όπως Ιόνια οδός, Εγνατία οδός, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου που συνετέλεσαν ώστε ο νομός να βγει από απομόνωση και να είναι εύκολα προσβάσιμος σε κάθε επισκέπτη.

Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο είναι: ”Μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει δημοκρατική;” και ”Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ”. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης κος Νίκος Παππάς.  Χαιρετισμό θα απευθύνει και  ο Έλληνας δήμαρχος της περιοχής των Βρυξελλών κος Χρήστος Δουλκερίδης.

Ο δήμαρχος Αγρινίου που είναι ένας εκ των συνδιοργανωτών και που στην πόλη του φιλοξενούνται οι δημοσιογράφοι δήλωσε: «Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή για το Αγρίνιο η διοργάνωση του Ετήσιου Συνεδρίου της  Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Στηρίζουμε  όλες τις υγιείς πρωτοβουλίες που προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της περιοχής μας. Είναι το στοίχημα και η πρόκληση της επόμενης ημέρας. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σύγχρονες προκλήσεις μας κινητοποιούν και μας δείχνουν το δρόμο  της ανάπτυξης. Χαίρομαι που το Αγρίνιο γίνεται, για μια ακόμη φορά, μήτρα  δημιουργικής σκέψης.  Ως Δήμαρχος Αγρινίου θέλω να  συγχαρώ το δραστήρια μέλη του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και να ευχαριστήσω τον  Σύλλογο των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων για την συνεισφορά του. Ανυπομονούμε να σας φιλοξενήσουμε στο Αγρίνιο, να σας  ταξιδέψουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και φυσικά να σας προσφέρουμε τους θησαυρούς της γης μας.»

Επειδή πρόκειται για σημαντικό γεγονός για την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Ελλάδα και γενικότερα για τη χώρα μας, φροντίζουμε ώστε η διοργάνωση να είναι επιτυχημένη και οι περίπου 80 συνάδελφοί μας, (BBC, RTE (RADIO AND TV), RADIO ROMANIA, IL GIORNALE EUROPEO, TVE: SPANISH TV, COPE RADIO,  VOCENTO NEWSPAPERS, AP TELEVISION NEWS, KANAL D – TV, OSSERVATORIO BALCANI E CAUCASO, IRISH NEWS, WHITE HOUSE CHRONICLE” ON PBS, SLOVAK TV/RADIO, POLAND TV/RADIO, PORTUGAL TV/RADIO) από τις χώρες της ΕΕ που θα μας επισκεφθούν να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του νομού τις αρχαιότητες και την γαστρονομία, ώστε  να φύγουν από την Ελλάδα, με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                     ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΑΓΡΙΝΙΟ 29-30/11/2018

Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης, Αγρίνιο

   Πέμπτη 29.11.2018
21.30 Δείπνο εργασίας με την Υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Βίντεο με παρουσίαση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Καλωσόρισμα Περιφερειάρχη  Aπόστολου Κατσιφάρα

Παρουσίαση του νομού ως τουριστικού προορισμού –Κική Παππά δημοσιογράφος

Χαιρετισμός, Χρήστος Σπίρτζης υπουργός Μεταφορών

Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά

   Παρασκευή 30.11.2018
9.00 Προσέλευση συνέδρων
9.30 Έναρξη εργασιών συνεδρίου
  Συντονίζει η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔΑΔ) Σάγια Τσαουσίδου
  Χαιρετισμοί:

Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων

Γιώργος Βαρεμένος,  Αντιπρόεδρος Βουλής

Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

10.00 Έναρξη εργασιών συνεδρίου από τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής κ. Νίκο Παππά
  “Μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει δημοκρατική;”
  Μαριέττα Γιαννάκου, Πρώην Υπουργός, πρώην Ευρωβουλευτής
  Otmar Lahodynsky, Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)
  Χρήστος Δουλκερίδης, (Νέος) Δήμαρχος της περιοχής των Βρυξελλών
  Κώστας Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
  Συντονιστής: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)
12.00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΚΑΦΕΣ
12.30 “Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ”
Μανώλης Κοττάκης –  Δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ
Irina Nedeva, Πρόεδρος του Βουλγαρικού τμήματος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)
 Χάρης Καρανίκας –  Δημοσιογράφος, protagon,gr
William Horsley, Διεθνής Αντιπρόεδρος AEJ, Εκπρόσωπος για θέματα ελευθερίας του Τύπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Κλημεντίνη Διακομανώλη, Επικεφαλής Γραφείου Τύπου Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Συντονίστρια: Ματρώνη Δικαιάκου – Δημοσιογράφος ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔΑΔ)
Ερωτήσεις, Συζήτηση
14.30 Λήξη συνεδρίου