Θεοχάρους: Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία – ΔΔΟ είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ

«Η αναστολή των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία εισηγείται στην έκθεση προόδου η Εισηγήτρια Κάτι Πίρι, είναι η μοιραία κατάληξη της αντιδημοκρατικής και δικτατορικής διακυβέρνησης του καθεστώτος της Τουρκίας, που δεν παραβιάζει μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών αλλά και των πολιτών γειτονικών χωρών, όπου ο στρατός της χώρας αυτής έχει εισβάλει και έχει καταλάβει εδάφη. Όπως ο λαός της Κύπρου, τμήμα της οποίας κατελήφθη στρατιωτικά και υπέστη εθνοκάθαρση και εποικισμό, με βαρβαρότητες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, καθώς και οι λαοί του Ιράκ, του Κουρδιστάν και της Συρίας. Θεωρούμε ότι αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να καταγραφεί στην έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία, διότι είναι ενδεικτική της “συγγένειας” της τουρκικής πολιτικής με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

Αυτά ανάφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής του ECR Ελένη Θεοχάρους στην πρώτη συζήτηση, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Επί των ανωτέρω, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε τα εξής: «Σε ότι αφορά το Κυπριακό, εμείς  λέγαμε ότι η ΔΔΟ θα αποτύχει διότι είναι λύση Απαρτχάιντ, λύση μόνιμου διαμελισμού του νησιού και εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας για τον εκτουρκισμό της Κύπρου. Είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ. Πάντοτε πιστεύαμε και σας το λέγαμε ότι η βάση της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να είναι οι συνθήκες της ΕΕ, οι  αρχές και αξίες της, τα πρωτόκολλα της ένταξης, αλλά κυρίως η αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, όπως η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 καθορίζει. Βασική πρόνοια της λύσης πρέπει να είναι η  επανενσωμάτωση των κατεχομένων και η εφαρμογή του κεκτημένου σε όλο το νησί, χωρίς αποκλίσεις». 

Καταλήγοντας η κ. Θεοχάρους είπε: «Ακούστηκε ότι με την αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών “πουλάμε” τον λαό της Τουρκίας. Καλά, τόνισε, τόσα χρόνια που πουλούσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, γιατί δεν έγινε κάτι ουσιαστικό από πλευράς ΕΕ;»

ΣΧΕΤΙΚΑ