Με δελτίο τύπου της η ευρωβουλευτής του κυπριακού κόμματος “Αλληλεγγύη” κα Ελένη Θεοχάρους μας υπενθυμίζει μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της πολιτικής ιστορίας του Ελληνισμού. Το Ενωτικό Δημοψήφισμα των Ελλήνων της Κύπρου του 1950 που έγινε στην Κύπρο, αλλά που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και που η μη εκπλήρωση του οδήγησε μερικά χρόνια αργότερα στην τουρκική εισβολή και την σημερινή κατοχή τμήματος της Μεγαλονήσου.
Αναφέρει η κα Θεοχάρους:
Το Ενωτικό Δημοψήφισμα των Ελλήνων της Κύπρου που αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Λαού την 15ην Ιανουαρίου του 1950, συνιστά Μνημείο Ελληνικού Πολιτικού Πολιτισμού και Ένδοξη σελίδα της Ιστορίας του Ανθρώπου», δήλωσε η Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους, στο πλαίσιο της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος των Ελλήνων της Κύπρου.
Η κα Θεοχάρους συνέχισε λέγοντας ότι η 15η Ιανουαρίου του 1950 είναι σταθμός για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Οι Έλληνες της Κύπρου αντιστάθηκαν στα σκληρά καταπιεστικά μέτρα της αποικιοκρατίας και στους εμπαιγμούς της Βρετανίας και προχώρησαν στη διενέργεια του Ενωτικού Δημοψηφίσματος αξιώνοντας την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, με ποσοστό 95,7%. Η πάνδημη συμμετοχή στο Δημοψήφισμα που διενήργησε η Εθναρχούσα Εκκλησία με την στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου αποδεικνύει ότι ο λαός μας ποτέ δεν απεμπόλησε και ούτε πρόκειται να απεμπολήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα για να αποφασίσει για το μέλλον του.
«Φάρος Δημοκρατίας και πράξη ύψιστης γενναιότητας αποτελεί το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να παραχαράσσει ή να παραγράφει την ιστορία και την Ελληνική ταυτότητα και συνείδηση του Λαού μας που αντέχει μέσα στους αιώνες πολεμώντας για ελευθερία και δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής Θεοχάρους.
Επεσήμανε δε το εξής: «Τιμούμε το Ενωτικό Δημοψήφισμα με σεβασμό στην έκφραση της λαϊκής βούλησης που ποτέ δεν έγινε σεβαστή από τους δυνάστες, όπως εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα: Όπου δυστυχώς με απόφαση της Βουλής μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ψηφίστηκε ο λεγόμενος Νόμος Ακιντζί, που απαγορεύει οιανδήποτε αναφορά για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία μας στην Μεγαλόνησο. Ένας νόμος που ψηφίστηκε κατ’ απαίτηση του Ακιντζί, για να συγκατανεύσει η κατοχική χώρα στην συνέχιση των ατερμόνων συνομιλιών προς επίτευξη λύσης στην βάση των τουρκικών απαιτήσεων.
Και παρά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, αυτό συνεχίζει να πλανάται ως εφιάλτης επάνω από την Κύπρο. Έχουμε χρέος να παλέψουμε για να μια λύση δημοκρατική με βάση τις αρχές του ΟΗΕ για να διατηρηθεί ο Ελληνισμός στην γη των πατέρων του. Δεν θα είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων σε αυτό τον τόπο. Όσο και να μας πολεμάνε, εμείς θα μείνουμε ακλόνητα δημοκράτες και Έλληνες. Άλλωστε “πόσα έχουν δει τα μάτια μας σαν κι ετούτα…», μας λέει ο ποιητής».