Καλές οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σύμφωνα με την κατάταξη U-Multirank 2019

0
75
Η έκτη και μεγαλύτερη έκδοση της κατάταξης πανεπιστημίων UMultirank, η οποία βαθμολογεί περισσότερα από 1 700 πανεπιστήμια από 96 χώρες, δημοσιεύτηκε χθες. Κάθε χρόνο, το U-Multirank συγκρίνει τις επιδόσεις των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τους φοιτητές.
Ο χάρτης με τα πανεπιστήμια με τις υψηλότερες συνολικές επιδόσεις είναι ένα νέο στοιχείο που το U-Multirank έχει προσθέσει στη φετινή έκδοση. Τα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν πολύ καλά αποτελέσματα: η EDHEC Business School (Γαλλία), το Chalmers University of Technology (Σουηδία) και το Πανεπιστήμιο τουGroningen (Κάτω Χώρες) είναι μεταξύ των κορυφαίων.Το U-Multirank ανέλυσε επίσης το διεθνές άνοιγμα των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο περισσότερο τα πανεπιστήμια συνεργάζονται διεθνώς, τόσο περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι φοιτητές τους με τη μαθησιακή τους εμπειρία. Τα πανεπιστήμια αυτά έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μεταφορά γνώσεων και τον αντίκτυπο της έρευνας.
Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ  Νάβρατσιτς, δήλωσε: 
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι από τα τελευταία αποτελέσματα του UMultirank προκύπτει πως τα πανεπιστήμια της ΕΕ έχουν πολύ καλές επιδόσεις όταν εξετάζονται από κοινού η εκπαίδευση, η έρευνα και η ικανοποίηση των φοιτητών. Με το έργο μας για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης όπου όλοι να μπορούν να λαμβάνουν τη βέλτιστη εκπαίδευση και να σπουδάζουν ελεύθερα, πέρα από σύνορα, καθώς και με την ανάπτυξη της εμβληματικής πρωτοβουλίας μας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», είμαι βέβαιος ότι το UMultirank θα συνεχίσει να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους.»
Το U-Multirank το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +, είναι η πρώτη παγκόσμια πολυδιάστατη κατάταξη που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν τη δική τους εξατομικευμένη κατάταξη, επιλέγοντας δείκτες επιδόσεων για τη διδασκαλία και τη μάθηση, τον διεθνή προσανατολισμό, τη μεταφορά γνώσεων, την περιφερειακή συμμετοχή και την έρευνα. Μετά την έκκληση των ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ το 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια»,η οποία αποσκοπεί στη στήριξη της δημιουργίας εξαιρετικά ανταγωνιστικών και χωρίς αποκλεισμούς υπερεθνικών πανεπιστημίων. Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες.