Ακραία – ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη

Όποιος πραγματικά επιθυμεί καύσωνα, καταστροφολογία και ανάλογα ρεπορτάζ, θα πρότεινα να κάνει ένα ταξίδι προς τη δυτική Ευρώπη από τη Δευτέρα και να μας πει τις εμπειρίες του και πώς νιώθει για όσα γράφει εδώ στην χώρα μας!

Νίκος Γκίκας
Γεωγράφος – προγνώστης καιρού

 

Συγκεκριμένα θα πρότεινα τη Γαλλία, που φαίνεται πως θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ιδιαίτερα ισχυρής (και όπως φαίνεται ακραίας) θερμής εισβολής για μία εβδομάδα περίπου (έως τη Δευτέρα 1/7), επηρεάζοντας επίσης τη Γερμανία, την Πολωνία, τα νοτιότερα της Σκανδιναβικής χερσονήσου, τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και την Ισπανία.

Παρόλο που οι συγκεκριμένες χώρες, βρίσκονται δεκαετίες μπροστά σε θέματα ενημέρωσης, οργάνωσης αλλά και συλλογικής παιδείας, αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα τέτοιες καταστάσεις, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος για τον πληθυσμό για 3 λόγους:

1. Γιατί λόγω της σπανιότητας τέτοιων φαινομένων, δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές (πχ δεν γίνεται εκτεταμένη χρήση του κλιματιστικού στα κτίρια ιδίως στα βορειότερα)

2. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες συνδυάζονται και με υψηλές υγρασίες, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

3. Λόγω της μεγάλης διάρκειας του γεγονότος (μία εβδομάδα).

Στον παρακάτω χάρτη, μπορούμε να διακρίνουμε την απόκλιση της θερμοκρασίας από το μέσο όρο το απόγευμα της Τρίτης 25/7, όταν η θερμή εισβολή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παρατηρούμε έως και 12-14 βαθμούς υψηλότερες του κανονικού τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2010, η οποία ήταν ούτως ή άλλως θερμότερη από προηγούμενες!

Για να έχουμε μια εικόνα της έντασης του γεγονότος, μια τέτοια απόκλιση στη χώρα μας όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι στα ηπειρωτικά είναι περί τους 32 βαθμούς αυτήν την περίοδο, θα σήμαινε θερμοκρασίες γύρω στους 44-46 βαθμούς, δηλαδή έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 30 ετών, με ανάλογα περιστατικά το 2007 και το 1987.

Ακριβώς το ίδιο πρόκειται να συμβεί κι εκεί αλλά με θερμοκρασίες στους 36-37 βαθμούς όταν ο μέσος όρος είναι οι 22 βαθμοί σε Παρίσι και Βερολίνο αυτήν την περίοδο.

Τα δύο, εξίσου αρνητικά σενάρια εξέλιξης

Δυστυχώς, η ζοφερή αυτή κατάσταση δεν θα τελειώσει εύκολα. Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν με αγωνία τα σενάρια εξέλιξης από την Τετάρτη 26/6 και μετά και συνοπτικά διακρίνονται δύο:

Σύμφωνα με το πρώτο, το θερμό κύμα φαίνεται να εντείνεται ακόμη περισσότερο αλλά να επικεντρώνεται κυρίως σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και την Κυριακή, προκαλώντας ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες που ενδεχομένως να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, με ταυτόχρονα υποχώρησή του όμως σε ανατολικότερες περιοχές της Ευρώπης που θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν σε πιο… φυσιολογικές τιμές.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι συνθήκες παραμένουν ως έχουν κυρίως σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και εν γένει κεντρική Ευρώπη, όχι όμως με θερμοκρασίες πάνω από 36-37 βαθμούς με το κύμα να υποχωρεί σταδιακά προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή μας, μετά την Κυριακή αλλά σαφώς εξασθενούμενο, χωρίς πρακτικά να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό. Ειλικρινά και τα δύο σενάρια είναι αρνητικά και είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς κάποιο στο οποίο να ελπίζει!

Το μεγάλο ενεργειακό στοίχημα

Σε κάθε περίπτωση, πρωτίστως η Γαλλία αλλά και πολλές ακόμη χώρες, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα. Η ζήτηση σε ενέργεια προβλέπεται να εκτιναχθεί και δεδομένου ότι πλέον στο ενεργειακό μείγμα συμμετέχουν πολλές Ανανεώσιμες Πηγές που επίσης εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, έχοντας όπως είναι λογικό, εισάγει μεγάλη αστάθεια στο σύστημα.

Η κατάσταση μοιάζει με το βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μία η παραγωγή των αιολικών θα είναι πρακτικά μηδενική, καθιστώντας αναγκαία την εισαγωγή ενέργειας (εάν αυτό είναι εφικτό και με ποιο κόστος;) από γειτονικές χώρες και από την άλλη πλευρά η παραγωγή των όποιων φωτοβολταϊκών θα πιάσει “ταβάνι”.

Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε αρκετές από αυτές τις χώρες, δεν έχουν την ανάλογη παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση και με την ελπίδα να μην θρηνήσουμε θύματα, το ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης θα δοκιμαστεί εντονότερα από ποτέ και θα αποτελέσει ένα τεράστιο στοίχημα για το μέλλον.

Ας ευχηθούμε (αν και οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας), οι φόβοι κάποιων από εμάς, αρκετά επιφυλακτικών με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει η μετάβαση σε ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο, να μη βγουν αληθινοί…

ΣΧΕΤΙΚΑ