Θεαματική στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Τουρκία

0
59

Σε μία θεαματική στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Τουρκία προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου συνεδριάζουν οι χώρες του G20.

 

Παρά τα πρόσφατα ψηφίσματα στο αμερικανικό Κογκρέσο και τις τοποθετήσεις της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν φερθεί δίκαια στην Τουρκία και κατηγόρησε τη διακυβέρνηση Ομπάμα η οποία παρεμπόδισε την Άγκυρα να προμηθευθεί αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Patriot».

Ο Ντ. Τραμπ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι φίλη χώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος».

 

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει. «Τώρα πιστεύω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στην συμφωνία μας έτσι κι αλλιώς», σημείωσε ο Ερντογάν.