Αλ. Τσίπρας και Δημ. Παπαδημούλης ομιλητές στη ημερίδα του περιοδικού «The Economist» στα Σκόπια

0
379

Μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων που θα δώσουν το παρών στη διάσκεψη οι Ζόραν Ζάεφ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφστατ.

 

Η ημερίδα διεξάγεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.

Στην ημερίδα, που διοργανώνει το βρετανικό περιοδικό «The Economist» με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων» την 1η Οκτωβρίου, στα Σκόπια, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ημερίδα διεξάγεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, ύστερα και από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 10.00 (τοπική ώρα), στο πλαίσιο της συζήτησης για τα «Επόμενα βήματα των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», με εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο πώς αυτή διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο  περιφερειακής συνεργασίας και συνύπαρξης στα Βαλκάνια. Συνομιλητές στο ίδιο πάνελ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στις 11.30 θα ακολουθήσει η ομιλία του Δ. Παπαδημούλη, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Αντίληψη της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων». Συνομιλητές στο ίδιο πάνελ ο πρώην επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και τέως πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Δημ. Παπαδημούλης, με το θεσμικό ρόλο του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι.