Η Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό μετάφρασης για τα σχολεία το 2019

0
61

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την προκήρυξη του 13ου ετήσιου διαγωνισμού Juvenes Translatores για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου τα σχολεία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά, ώστε οι μαθητές τους να μπορούν να συναγωνιστούν τους συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη. Φέτος οι συμμετέχοντες έφηβοι θα πρέπει να μεταφράσουν ένα κείμενο με θέμα τη συνεισφορά των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, τους ανθρώπινους πόρους και τη μετάφραση, δήλωσε τα εξής: «Στην Ευρώπη έχουμε τη χαρά να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο σε μερικές δεκάδες διαφορετικές γλώσσες. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ότι οι νέοι εκτιμούν τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών και θέλουν να μάθουν περισσότερες γλώσσες. Τους ενθαρρύνω να συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό Juvenes Translatores και να προβάλουν τις εντυπωσιακές γλωσσικές τους δεξιότητες. »

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν να μεταφράσουν σε δύο από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ (552 πιθανοί γλωσσικοί συνδυασμοί). Στον διαγωνισμό πέρυσι οι μαθητές χρησιμοποίησαν συνολικά 154 γλωσσικούς συνδυασμούς.

Η προθεσμία της εγγραφής για τα σχολεία — το πρώτο από τα δύο στάδια της διαδικασίας — λήγει στις 20 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00 το μεσημέρι. Το έντυπο εγγραφής μπορεί να συμπληρωθεί σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει 751 σχολεία στο επόμενο στάδιο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σχολείων από κάθε χώρα θα είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα σχολεία θα επιλεγούν τυχαία από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τα σχολεία που θα επιλεγούν πρέπει στη συνέχεια να προτείνουν 2-5 μαθητές για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Οι μαθητές μπορούν να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας αλλά θα πρέπει να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, να έχουν γεννηθεί το 2002.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21 Νοεμβρίου 2019 ταυτόχρονα σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Από φέτος ο διαγωνισμός θα διεξάγεται ηλεκτρονικά.

Οι νικητές, ένας από κάθε χώρα, θα ανακοινωθούν έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2020. Θα παραλάβουν δε τα βραβεία τους την άνοιξη του 2020 σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη βελγική πρωτεύουσα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επαγγελματίες μεταφραστές από τη μεταφραστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους αξιολογητές των μεταφράσεών τους, και να συζητήσουν σχετικά με το επάγγελμα του μεταφραστή.

Ιστορικό

Η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει τον διαγωνισμό Juvenes Translatores («νέοι μεταφραστές» στα λατινικά) κάθε χρόνο από το 2007. Ο διαγωνισμός προωθεί την εκμάθηση γλωσσών στα σχολεία και δίνει στους νέους μια γεύση από το επάγγελμα του μεταφραστή. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος 17χρονοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλα τα επιλεγέντα σχολεία σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο διαγωνισμός ενέπνευσε και ενθάρρυνε ορισμένους από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν γλωσσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο και να γίνουν επαγγελματίες μεταφραστές. Μέσα από τον διαγωνισμό αναδεικνύεται επίσης η πλούσια γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης.