Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία

0
66

Ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε το «άτακτο» Brexit αλλά τώρα ως πρωθυπουργός ό,τι έκανε όταν στη θέση του βρισκόταν η Τερέζα Μέι. Η πρώτη του κοινοβουλευτική ήττα ήταν πολύ βαριά και τώρα απειλεί να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τη 31η του μήνα όταν η χώρα υποτίθεται πως θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Τζόνσον είδε 21 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να του γυρίζουν την πλάτη και θα αντιτίθενται στα σχέδιά του για no deal Brexit. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να ανακοινώσει πως θα τους θέσει εκτός κόμματος και η επόμενη να «απειλήσει» με πρόωρες εκλογές.

Στην κρίσιμη χθεσινή (03.09.2019) ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο σχετικά με την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το «χαστούκι» που δέχτηκε ο Τζόνσον ήταν ηχηρό, καθώς 328 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του να «βγει» από το τραπέζι το «άτακτο» Brexit και μόλις 301 στήριξαν την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε εκείνους που πάτησαν φρένο στο… όνειρο του Βρετανού πρωθυπουργού και οι 21 βουλευτές των Τόρις. Και το έκαναν παρά τις προειδοποιήσεις πως αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα και δεν θα είχαν ξανά τη δυνατότητα και είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit και ακόμη ο γόρδιος δεσμός δεν έχει λυθεί. Και κάθε μέρα που περνάει, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Για την ώρα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πάντα ανοικτά, από την έξοδο χωρίς συμφωνία ως την πλήρη εγκατάλειψη του διαζυγίου με την Ε.Ε.

Σήμερα αναμένονται νέες εξελίξεις. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα. Σε περίπτωση έγκρισης του κειμένου αυτού, ο Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί στην ίδια θέση με εκείνη της προκατόχου του, Τερέζα Μέι, η οποία δεν κατάφερε σε καμία από τις τρεις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων που απαιτείτο για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης που η κυβέρνησή της διαπραγματευόταν επί δυόμισι χρόνια με την ΕΕ.

Με δεδομένη τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επανέλαβαν την θέση τους για την διασφάλιση της έγκρισης του νομοσχεδίου πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, θεωρείται σχεδόν τετελεσμένο το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και τα τρία στάδια του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου. Η επικεφαλής της ομάδας των Λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, η Άντζελα Σμιθ, κατέθεσε πρόταση που θα εξεταστεί σήμερα, η οποία προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου Μπεν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα.