Ο Κώστας Μπακογιάννης μας προτρέπει να «Υιοθετήσουμε την πόλη μας»

0
96
Back 2 business BHCC

Με ομιλητή τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη το καθιερωμένο  “BacktoBusiness Dinner” του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2019, για ακόμη μια χρονιά, το επίσημο δείπνο “BacktoBusiness που διοργανώνει το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον κήπο της Βρετανικής Πρεσβευτικής Κατοικίας με Επίτιμο Ομιλητή τον κύριο Κώστα Μπακογιάννη, νέο Δήμαρχο Αθηναίων.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Βρετανίδας Πρέσβεως Kate Smith, τίμησαν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες από τις σημαντικότερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, πλήθος Μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Τη βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό της η Βρετανίδα Πρέσβης Kate Smith, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το συνεχώς βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα να μεταφράζεται σε ολοένα πιο ισχυρό ενδιαφέρον βρετανικών επιχειρήσεων.  Πιστεύω ότι οι προοπτικές συνεργασίας για το μέλλον είναι πολλές και πολλά υποσχόμενες, και θα ενισχύσουν περαιτέρω το  περιθώριο ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων των δυο χωρών».

Ο Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κύριος Αλέξανδρος Τέρνερ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε στην ομιλία του τη δύσκολη, πρωτοφανή οικονομική κρίση, την οποία αντιμετώπισαν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες και  επιχειρήσεις. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επικείμενη φορολογική νομοθεσία, μιλώντας για ένα λαμπρότερο μέλλον και για ένα μεγάλο άλμα προς τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου κλίματος, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κύριος Τέρνερ, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν βαθιά κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα τα οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει, εάν πραγματικά θέλει να έχει μια επιτυχημένη πορεία σαν χώρα σε βάθος χρόνου. Παράλληλα τόνισε τη σπουδαιότητα της ουσιαστικής εκπαίδευσης και καλλιέργειας των νέων.

Καταλήγοντας, ο Βρετανός Πρόεδρος, αναφέρθηκε στη σοβαρή και αβέβαιη κατάσταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζοντας να διευθετηθεί με φιλικούς όρους και αμοιβαίο συμφέρον.

Η κυρία Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ το φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα κλίμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση περισσότερων διεθνών επενδύσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας, η οποία κατέχει μία γεωστρατηγική θέση, είναι επιτακτικό να υλοποιήσει άμεσα ένα μακροπρόθεσμο διατηρήσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, που θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, στην οικονομική ανάκαμψη, την εκμετάλλευση των ευκαιριών που κρύβει η Ελλάδα, και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις ιλιγγιώδεις εξελίξεις στην τεχνολογία, την ψηφιακή οικονομία και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».

Αναφερόμενη στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Μ. Βρετανία, η κυρία Καλλιάνη αναγνώρισε τις ανησυχίες που προκύπτουν εξαιτίας του Brexit, ενώ το Επιμελητήριο συνεργάζεται ενεργά τόσο με την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν απρόσκοπτη δραστηριότητα των ελληνικών εταιριών στη Μ. Βρετανία. Τόνισε δε ότι, το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο αποτελεί πλέον μέλος των British Chambers of Commerce (BCC), συνεργαζόμενο στενά το επόμενο χρονικό διάστημα με τα Βρετανικά Επιμελητήρια για την ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της δήλωσε πως το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο προγραμματίζει την υλοποίηση περισσότερων δράσεων στη Μ. Βρετανία που θα συνεισφέρουν στην  προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων προς τη χώρα μας.

Απευθυνόμενη στον νέο Δήμαρχο και τον νέο Αντιδήμαρχο Αθηναίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτελέσουν σημαντικό έργο στην Αθήνα ώστε η πρωτεύουσα να καταστεί κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων, καινοτομίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Back 2 business
BHCC

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων κύριος Νικόλαος Μακρόπουλος καθώς και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική», όπου ήταν και ο κύριος χορηγός της εκδήλωσης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την Βρετανίδα Πρέσβη για τη φιλοξενία του καθιερωμένου πλέον “Back-to-Business Dinner” στην Πρεσβευτική κατοικία, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Αθήνα του αύριο και την προοπτική που έχει η νέα δημοτική αρχή και ειδικά ο δήμαρχος ο οποίος έχει καταξιωθεί στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και πολλά χρόνια.

«Είμαι σίγουρος ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης θα δουλέψει σκληρά για τους στόχους που έχει βάλει ώστε η αγαπημένη του Αθήνα να αλλάξει όψη. Να ξανακερδίσει τη χαμένη αίγλη της και να ξαναφέρει κοντά Έλληνες και ξένους επενδυτές» δήλωσε ο κ. Ν. Μακρόπουλος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε: «Θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών και των επιδόσεων της Αθήνας προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας, της κοινωνίας και πάνω απ΄όλα προς όφελος του Αθηναίου πολίτη, που επιθυμεί να δει την πόλη του ως ένα ενεργό, δυναμικό, συνεχώς εξελισσόμενο, παραγωγικό και δημιουργικό πόλο της οικονομίας. Είναι στο χέρι όλων μας να παλέψουμε για την πόλη μας. Είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Αθήνα έχει κάθε προοπτική να τεθεί πρώτη στην εκκίνηση για έναν πρωταθλητισμό στην ανάπτυξη και να αναδειχθεί ως ένας εθνικός, ελκυστικός, πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ν. Μακρόπουλος δήλωσε: «Η Αθήνα είναι μια πόλη μαγική, είναι το φως, η ατμόσφαιρα, τα στενά κι οι γωνιές της, η επιβλητική σκιά της Ακρόπολης και όλα όσα μας κάνουν Αθηναίους και Αθηναίες».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε είναι ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπου αλληλεπιδρούν το δημόσιο με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία των πολίτων, με τα πανεπιστήμια, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πρωτεύουσα, η Αθήνα, η πόλη μας, είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων, είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρέωση του Δημάρχου. Είναι όμως ταυτόχρονα και δικαίωμα όλων. Και η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του Δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά με όχημα την πρωτοβουλία Athens Partnership, μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η λογική μας είναι μέσω αυτού του σχήματος να προωθήσουμε τη συνεργασία με διαφάνεια, με λογοδοσία αλλά ταυτόχρονα και με ευελιξία, με όλη τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή μιλάω για προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, μιλώ για συνεισφορές σε χρήματα» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.