Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού «ΥΠΕΡΙΑ» 2019

18

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Τανιών Αμοργού
17ο Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού «ΥΠΕΡΙΑ» 2019

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η μέρα του 17ου Υπέρια 2019 και του 10ου φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού!
Ξεκίνησε με επίσκεψη στο χωριό Θολάρια, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς κσι προσέφερε στους επισκέπτες παραδοσιακά γλυκά και ποτά. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση σε παραδοσιακό σπίτι, και μετά το γεύμα τους στην πλατεία του χωριού, ακολούθησε πεζοπορία στην Λαγκάδα, διά μέσου του παραδοσιακού μονοπατιού.

Η τελετή έναρξης στην αίθουσα «ΝΑΜΑΣΤΕ» του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa, έγινε με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και του δημάρχου Αμοργού κυρίου Λευτέρη Καραίσκου.
Προβλήθηκε το νέο ντοκυμαντέρ της Αμοργού “we welcome” από την Ιρίνα Khangoshvili, και έγινε αναφορά στην ταινία Το Απέραντο Γαλάζιο από την κυρία Ελένη Βουτσά!
Μίλησε για τις εμπειρίες των γυρισμάτων ο Ελληνας παραγωγός της ταινίας κύριος Νίκος Γιαννόπουλος, ενώ ο κύριος Νίκος Πράσινος που είχε παίξει ως παιδάκι στην ταινία, ανέφερε τις δικές του αναμνήσεις απο αυτή την αξέχαστη εμπειρία του!
Η αρχαιολόγος κυρία Ελένη Μεθοδίου, αναφέρθηκε στο Πολιτιστικό τοπίο της Αμοργού, και στην διαδικασία ένταξης της Μονής Χοζοβιώτισσας στην UNESCO!
Η τελετή έναρξης, ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική και τραγούδι, σπό τους Σταμάτη Γιαννακόπουλο, Νίκο Παραγιουδάκη, και Ειρήνη Γιαννακοπούλου Jr.
Ακολούθησε το δείπνο καλωσορίσματος στο εστιατόριο “Ambrosia Gallery Restaurant” όπου οι σύνεδροι απόλαυσαν μαζί με το φαγητό από τον διακεκριμένο σεφ, και εξαιρετικό Κρασί Μωραίτη, προσφορά του γνωστού και διεθνώς βραβευμένου Οινοποιοίου Μωραίτη της Πάρου!

Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη σύγχρονη Κοινωνία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
• Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
• Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
• Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
• Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.