Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Επιτροπή von der Leyen

61

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ακροάσεων, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους Επιτρόπους, τους οποίους παρουσίασε η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen την Τετάρτη.

Στην ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα) οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νέο Σώμα των Επιτρόπωνμε 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen επανέλαβε πολλές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της συνόδου της ολομέλειάς του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, καθώς και αυτές που ανέφεραν οι ορισθέντες Επίτροποι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ακροάσεων.

Τόνισε ότι θα φροντίσει να υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε η Ευρώπη να ηγηθεί σε παγκόσμια, καίρια ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη, το τέλος των διακρίσεων, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, καθώς και η δημοκρατία, οι ευρωπαϊκές αξίες, τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Επιβεβαίωσε επίσης μία ακόμη αλλαγή χαρτοφυλακίου που είχαν ζητήσει οι ευρωβουλευτές μετά τις ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων, κατά τις οι οποίες διαπιστώθηκε η καταλληλότητα των υποψηφίων για τα χαρτοφυλάκιά τους και το Σώμα των Επιτρόπων.