Κλιματική έκτακτη ανάγκη: το ΕυρωΚοινοβούλιο υπέρ μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050

0
128
κλιματική αλλαγή

Η 25η Διάσκεψη για το κλίμα και η κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη συζητήθηκαν χθες Δευτέρα, με δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες να ακολουθούν την Πέμπτη.

Εν αναμονή της 25ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 ως τις 13 Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν χθες Δευτέρα το ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.

Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θα μπορέσει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε ξεχωριστή συζήτηση τη Δευτέρα για την τρέχουσα κλιματική κρίση, το Κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα σχετικά με την κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη. Οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν τα δύο αυτά ψηφίσματα σε διακριτές ψηφοφορίες την Πέμπτη.

Το σχέδιο ψηφίσματος για COP25 ζητά να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την οποία εξήγγειλε η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, ρήτρα για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να παραστεί στη Διάσκεψη κατά το διάστημα 9-14 Δεκεμβρίου.