Ο Όλεγκ Σέντσοφ, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018, παραλαμβάνει το βραβείο του

0
148

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Όλεγκ Σέντσοφ, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018, παρέλαβε το βραβείο του στο Στρασβούργο, στις 26 Νοεμβρίου.

 

Ο Όλεγκ Σέντσοφ μπόρεσε να παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερία της Σκέψης αυτοπροσώπως, μετά την απελευθέρωσή του από ρωσική φυλακή στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο σκηνοθέτης φυλακίστηκε μετά από διαμαρτυρία για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

“Είναι εμφανές ότι έχετε παραμείνει πιστός στις αρχές και στις πεποιθήσεις σας, κύριε Σέντσοφ, για τις οποίες έχετε ήδη καταβάλει το βαρύτατο τίμημα της ελευθερίας σας. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να πληρώσει γι’ αυτό”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Ντάβιντ Σασόλι, κατά την απονομή του βραβείου.

Ο Σασόλι εξήρε το θάρρος των μαχητών της ελευθερίας που υψώνουν τη φωνή τους όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Ο κύριος Σέντσοφ έχει απελευθερωθεί, πολλοί άλλοι όμως, συμπεριλαμβανομένων μπλόγκερ και δημοσιογράφων όπως ο Στάνισλαβ Ασέγιεβ, κρατούνται ακόμα όμηροι στην Ανατολική Ουκρανία. Ζητάμε την απελευθέρωσή τους”.

“Αποτελεί μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη για εμένα η παραλαβή αυτού του βραβείου. Δέχομαι το βραβείο όχι ως προσωπική μου διάκριση αλλά εξ’ ονόματος όλων των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων που έχουν φυλακιστεί ή παραμένουν φυλακισμένοι σε ρωσικές φυλακές”, είπε ο Όλεγκ Σέντσοφ στην ομιλία του. Ο Σέντσοφ εγκωμίασε τα επιτεύγματα και τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και επέκρινε τις “μιλιταριστικές” πρακτικές της Ρωσίας.

Σχετικά με τον Όλεγκ Σέντσοφ

Ο Όλεγκ Σέντσοφ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά των ρωσικών de facto αρχών στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία «άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου».

O Ουκρανός σκηνοθέτης έχει αναδειχθεί σε ισχυρό σύμβολο και για τη μεταχείριση των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας μετά την προσάρτησή της.

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου 2018, ο 43χρονος Σέντσοφ πραγματοποίησε απεργία πείνας την οποία σταμάτησε για να αποφύγει την καταναγκαστική σίτισή του.