Νέοι κανόνες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία

0
65

Η λειψυδρία αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν την προστασία των υδάτινων πόρων μέσω της επαναχρησιμοποίησης του νερού στη γεωργία.

Η πληθυσμιακή αύξηση, η αστικοποίηση και οι τουρισμός είναι παράγοντες που συντελούν σημαντικά στην όλο και συχνότερη εμφάνιση ξηρασίας και λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μισές ποτάμιες λεκάνες της Ευρώπης θα μπορούσαν να πάσχουν από λειψυδρία έως το 2030.

Στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος υποστήριξαν μια άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο, αναφορικά με τους κανόνες για την αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων για τα επόμενα χρόνια. Στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων πόρων της Ευρώπης. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια του ΕΚ και το Συμβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην προώθηση της χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων για γεωργικές αρδεύσεις, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ περίπου της ετήσιας χρήσης ύδατος στην ΕΕ. Η αύξηση της επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων στη γεωργία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της καταπόνηση των υδάτινων πόρων κατά 5% ετησίως.

Για να διασφαλίσουν την προστασία των καλλιεργειών, οι κανόνες καθορίζουν ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας του νερού, απαιτούν τακτικούς ελέγχους και υποχρεώνουν τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων να εκπονούν σχέδια διαχείρισης κινδύνων. Παρέχουν, επίσης, την αρμοδιότητα της έκδοσης των σχετικών αδειών και του ελέγχου της συμμόρφωσης των μονάδων επεξεργασίας με τους νέους κανόνες στις αρχές των κρατών μελών.

Η θέσπιση ενιαίων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ θα εξίσωνε τους όρους ανταγωνισμού για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και τους γεωργούς, εξαλείφοντας τους φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγροτικών προϊόντων.