Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη χρήση κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές

0
136

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διευκολύνουν τη ζωή των καταναλωτών και να μειώσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα μέσω της δημιουργίας ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές.

Σε συζήτηση στην ολομέλεια στις 13 Ιανουαρίου, τα μέλη του ΕΚ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή ηλεκτρονικών συσκευών έως τον Ιούλιο του 2020,. Η πρωτοβουλία προέρχεται από τα μέλη της επιτροπής εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών, που ζητούν τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για smartphones, tablets, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, ‘έξυπνες’ κάμερες και φορητή τεχνολογία.

“Η Επιτροπή πρέπει να δείξει ηγετική στάση και να σταματήσει να επιτρέπει σε τεχνολογικούς γίγαντες να μας υπαγορεύουν τους δικούς τους κανόνες. Εάν η ψηφιακή κυριαρχία έχει σημασία για τη νέα Επιτροπή, αναμένουμε πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή μέσα στους επόμενους έξι μήνες”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Ρόζα Τουν (ΕΛΚ, Πολωνία), που κατέθεσε ερώτηση με αίτημα προφορικής απάντησης στην Επιτροπή.

Τα οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία

Η χρήση ενός κοινού φορτιστή στοχεύει στον περιορισμό των ηλεκτρονικών αποβλήτων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ασφάλειας και την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των φορτιστών.

Σύμφωνα με μελέτη του 2014,ο αριθμός διαφορετικών φορτιστών για smartphones έχει μειωθεί σε τρεις από 30 το 2009.

Ωστόσο, κάθε αγορά καινούργιων συσκευών συνοδεύεται αυτομάτως από νέους φορτιστές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ηλεκτρικά απόβλητα αντιπροσωπεύουν μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ και αναμένεται να υπερβεί τους 12 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020.

Εθελοντική προσέγγιση της Επιτροπής

Οι νομοθέτες της ΕΕ ζήτησαν τον σχεδιασμό ενός κοινού φορτιστή μέσα στο 2014. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί μια εθελοντική προσέγγιση για να ενθαρρύνει τη συνεργασία με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Ο Επίτροπος Μάρος Σεφέροβιτς, αντιπρόεδρος της επιτροπής διοργανικών σχέσεων και διερεύνησης προοπτικών, δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι η εθελοντική προσέγγιση ήταν “ο καλύτερος τρόπος επίτευξης των στόχων της πολιτικής μας, χωρίς να παρεμποδίζουμε την καινοτομία”.