Το ΕΚ ζητά μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης ζώων συντροφιάς

0
62
Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα στην Ευρώπη και οι ευρωβουλευτές ζητούν την καλύτερη προστασία των ζώων και την τιμωρία των παραβατών.

Πολλά ζώα συντροφιάς διακινούνται παράνομα σε ολόκληρη την ΕΕ, αποτελώντας πηγή εύκολου κέρδους με χαμηλό κίνδυνο για τα εγκληματικά δίκτυα.

Σε ψήφισμα που ενέκρινε η επιτροπή περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας στις 21 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με αυστηρότερες κυρώσεις και την υποχρεωτική καταχώρηση των ζώων συντροφιάς, με στόχο να περιοριστεί το παράνομο εμπόριο των ζώων.

Οι ευρωπαίοι πολίτες νοιάζονται για τα ζώα

Τα σκυλιά και οι γάτες είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα στην ΕΕ και για πολλούς από εμάς είναι μέλη της οικογένειας μας. Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ ενδιαφέρονται για την ευημερία των τετράποδων φίλων τους: το 74% των ευρωπαίων πιστεύει ότι τα ζώα συντροφιάς πρέπει να προστατεύονται καλύτερα.

Το εμπόριο των ζώων οδηγεί συχνά στην επιδείνωση των συνθηκών αναπαραγωγής τους, στην πρόωρη απομάκρυνση των νεογέννητων από τις μητέρες τους και στην μετακίνησή τους υπό πιεστικές συνθήκες, συχνά χωρίς τροφή και νερό.

Η παράνομη διακίνηση μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς τα ζώα συχνά δεν εμβολιάζονται και μπορούν να διαδώσουν λύσσα, παράσιτα και μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Το εμπόριο των κατοικίδιων στρεβλώνει, επίσης, την εσωτερική αγορά της ΕΕ, καθώς οι καταναλωτές προσελκύονται συχνά από τις χαμηλές τιμές και αγοράζουν ζώα συντροφιάς στο διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουν τους σχετικούς κινδύνους.

Μέτρα για την καλύτερη διαβίωση των ζώων, την προστασία των καταναλωτών και τη δημόσια υγεία.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε το 2016, το ΕΚ ζήτησε ένα σύστημα καταχώρησης των ζώων συντροφιάς. Οι ευρωβουλευτές καλούν άμεσα την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για ένα υποχρεωτικό σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των ζώων και αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον όσων παρέχουν ψευδή διαβατήρια σε κατοικίδια. Ζητούν επίσης έναν κοινό ορισμό για τις φάρμες εκτροφής κουταβιών, καθώς οι διαφορές στην ανατροφή και στη μεταχείριση των ζώων οδηγούν σε διαφορές στην τιμή, κάτι που εκμεταλλεύονται οι παράνομοι εκτροφείς.

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν, επίσης, αναγκαία τη θέσπιση κανόνων για την αναπαραγωγή των κατοικίδιων στην ΕΕ και ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να καθιερώσουν ένα σύστημα καταχώρησης των εξουσιοδοτημένων πωλητών και κτηνοτρόφων. Θέλουν, επίσης, να ενθαρρύνουν την υιοθεσία των ζώων συντροφιάς.

Η πρόταση αναμένεται να ψηφισθεί από την ολομέλεια στη σύνοδο του Φεβρουαρίου.