Ομιλία στην Ολομέλεια του Ε.Κ. της Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ-Βιετνάμ

0
132

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κατά τη συζήτηση για την έγκριση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βιετνάμ.

Καλώντας τους συναδέλφους της να εγκρίνουν τη Συμφωνία η κα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη σταδιακή κατάργηση σχεδόν όλων των δασμών, την άρση των δασμολογικών ποσοστώσεων, το άνοιγμα της αγοράς σε παρόχους υπηρεσιών από την ΕΕ και την παροχή πρόσβασης σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε τα οφέλη της Συμφωνίας για την Ελλάδα, όπου θα βοηθήσει τις εξαγωγές φαρμακευτικών ειδών και αγροτικών προϊόντων και θα εξασφαλίσει την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων Ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το ούζο.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η συμφωνία θα θωρακίσει τα εργατικά δικαιώματα στο Βιετνάμ, θα ενισχύσει τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα συμβάλει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στη χώρα.

Τέλος, η κα Ασημακοπούλου σημείωσε, ότι στην εποχή των «εμπορικών πολέμων», η Συμφωνία έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα καθώς καταδεικνύει, ότι η ΕΕ επιμένει σε ένα πολυμερές σύστημα ελεύθερου εμπορίου βασισμένο σε δίκαιους κανόνες το οποίο συνάδει με τις αρχές και αξίες της ενωμένης Ευρώπης.