Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ ο Απόστολος Τζιτζικώστας

0
38

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι συμβουλευτικό όργανο του ευρωκοινοβουλίου με καθοριστικό λόγο και ρόλο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία – Μετέχουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης

Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελέγη το πρωί της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος του ΕΛΚ, ενώ πρώτος αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο κυβερνήτης των Αζορών από τους ευρωσοσιαλιστές, Άλβες Κορδέρο.

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι συμβουλευτικό όργανο του ευρωκοινοβουλίου με καθοριστικό λόγο και ρόλο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μετέχουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης.

Στην τοποθέτησή του που προηγήθηκε της δια βοής εκλογής του, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε τρεις προτεραιότητες για τη θητεία του, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα είναι υπόλογος έναντι όλων.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών, παράλληλα θα επικεντρωθεί στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και θα δίνει λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ θα συνδράμει στον εκσυγχρονισμό της Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί σε 3 διαστάσεις: ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική. Πρόσθεσε οτι την τελευταία δεκαετία οι τοπικές κοινωνίες έφτασαν στα όριά τους, και όπως στο μεταναστευτικό η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έφτασε στα όρια και τοπικές κοινωνίες εγκαταλείφθηκαν.