“Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν τον μεταξύ τους διάλογο”, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ

0
62

“Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν τον μεταξύ τους διάλογο”, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ

Οκταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ επισκέφθηκε την Άγκυρα και το Μαρντίν από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020.
«Η θεμελίωση της εμπιστοσύνης και η βελτίωση της επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister, μετά την επίσκεψη οκταμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Άγκυρα και το Μαρντίν από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα: «Μπορεί να μην έχουμε πάντα τις ίδιες απόψεις, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στην Τουρκία. Είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο κάλεσα τον Υπουργό Εξωτερικών να απευθύνει χαιρετισμό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.»

«Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και βασικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες στις σχέσεις μας. Η ΕΕ και η Τουρκία εξακολουθούν να μοιράζονται πολλές κοινές προκλήσεις και συμφέροντα. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική και τις περιφερειακές προκλήσεις όπως η Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία και η μετανάστευση,» δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ο David McAllister υπογράμμισε ότι απαιτείται πρόοδος στον τομέα του κράτους δικαίου για να τροχοδρομηθεί εκ νέου η διαδικασία ένταξης. «Η προσδοκία μας είναι σαφής: η Τουρκία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του κράτους δικαίου και για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, της ελευθερίας του Τύπου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει επίσης να εργαστεί για να αποκτήσει καλές σχέσεις γειτονίας με την Κύπρο. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις διατηρώντας μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης. Η Τουρκία θα πρέπει να κρίνεται με βάση τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα.»

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το κέντρο υγείας μεταναστών στο Μαρντίν, ένα από τα 178 στην Τουρκία που χρηματοδοτήθηκαν μέσω ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το τουρκικό υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν την αξιέπαινη φιλοξενία που παρέχει η Τουρκία στους 3.6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Ο David McAllister δήλωσε: «Χρωστούμε ευγνωμοσύνη στον τουρκικό λαό. Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της αυτό το βάρος.»

Ιστορικό

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Mevlüt Çavuşoğlu, τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Faruk Kaymakci, τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Kemal Kılıçdaroğlu, καθώς και με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τους προέδρους των Επιτροπών Εναρμόνισης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Οι ευρωβουλευτές είχαν επίσης συναντήσεις με τον εν διαθεσιμότητα δήμαρχο του Μαρντίν, Ahmet Türk, τον κυβερνήτη του Μαρντίν, Mustafa Yaman, και διάφορους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικών ηγετών. Στο Μαρντίν, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκαν ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ υγειονομικό έργο για τους Σύριους πρόσφυγες και τη Συριακή Ορθόδοξη Μονή Deyrulzaferan.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να εκτιμηθούν οι προοπτικές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και να αξιολογηθεί η κατάσταση επί τόπου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιπροσωπεία συζήτησε, επίσης, περιφερειακά θέματα και την τουρκική εξωτερική πολιτική, την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και το κουρδικό ζήτημα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ.