Αιμορροΐδες: Ποια τα αίτια εμφάνισης και πότε χρειάζονται αφαίρεση

0
70

Ο γενικός χειρουργός είναι υπεύθυνος για πολλά περιστατικά που αφορούν κάθε μέρος του σώματος και τα βασικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αιμορροΐδες είναι ένα απ’ αυτά, αποτελώντας μία πολύ ενοχλητική πάθηση που από το αρχικό στάδιο μέχρι το τελευταίο περνάει από διάφορες διακυμάνσεις.

Αίτια εμφάνισης αιμορροΐδων

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα και αμφιλεγόμενα. Μία προσέγγιση υποστηρίζει ότι οι αρτηρίες της περιοχής πιέζονται πολύ και διατείνονται, προκαλώντας οίδημα.

Η πίεση που παρατηρείται στον ορθοπρωκτικό σωλήνα είναι το κύριο αίτιο για την εκδήλωση της συμπτωματολογίας. Παράλληλα σε αυτό προστίθεται η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή η χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός αλλά και η συνεχής καθιστική ζωή. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων σχετίζονται απευθείας με την κένωση. Το ζωηρό κόκκινο χρώμα στην περιοχή του πρωκτού σίγουρα αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, όταν εμφανίζεται στο χαρτί τουαλέτας, πόσο μάλλον στην λεκάνη.

Εκτός από το υδαρές υγρό, μπορεί να υπάρχει κνησμός με ερεθισμό του δακτυλίου. Ο έντονος πόνος μπορεί να σχετίζεται με θρόμβωση ή ραγάδα, κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με λέιζερ.

Τα αίτια και αφαίρεση αιμορροΐδων με laser, συνήθως γίνεται στις αιμορροΐδες τελευταίου βαθμού με τεχνικές laser. Είναι αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές κατά τις οποίες δεν υπάρχει κανένα ρίσκο και προτείνονται μάλιστα απ’ όλους τους εξειδικευμένους ιατρούς. Η ενέργεια του laser οδηγεί στην ανάσχεση της αιμορραγίας με πολύ απλό τρόπο.

Οποιαδήποτε συντηρητική αγωγή δεν είναι λύση, αλλά ανακούφιση του ασθενούς προσωρινά. Οι αιμορροΐδες χτυπούν και πάλι με πιο ακραία συμπτώματα.

Ακόμα κι αν έχετε καταφύγει σε κάποια επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης, θα πρέπει να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ανεξάρτητα!

Γενικός χειρουργός Γ. Ηλίας