Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προτρέπει τους ευρωβουλευτές να επιδείξουν ηγετικό ρόλο για το κλίμα

0
89

Τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κλίματος συζήτησε με την επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου η Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή, Γκρέτα Τούνμπεργκ, την Τετάρτη.

Η ακτιβίστρια επισκέφτηκε το Κοινοβούλιο για να συζητήσει τον νόμο για το κλίμα, μια πρόταση που αποσκοπεί στη δέσμευση της ΕΕ για την ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050.

Απευθυνόμενη στην επιτροπή, η Τούνμπεργκ χαρακτήρισε την πρόταση ανεπαρκή: “Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Είναι ηθική σας υποχρέωση κι έχετε μια μοναδική οικονομική και πολιτική ευκαιρία να αναδειχθείτε σε ηγετική δύναμη στον τομέα του κλίματος. Εσείς, οι ίδιοι, δηλώσατε ότι βρισκόμαστε σε κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είπατε ότι πρόκειται περί υπαρξιακής απειλής. Τώρα πρέπει να αποδείξετε ότι το εννοείτε.”

Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουμε “μια επιστημονική προσέγγιση.” “Οποιαδήποτε άλλη πορεία είναι συνώνυμη της παραίτησής μας”, είπε. “Αυτός ο νόμος για το κλίμα οδηγεί στην παραίτησή μας, επειδή η φύση δεν διαπραγματεύεται και δεν μπορείτε να κάνετε συμφωνίες με τη φυσική.”

Συστήνοντάς την, ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος, Πασκάλ Κανφιν, δήλωσε: “Όλοι έχουν κάποιον ρόλο να παίξουν σε αυτό. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενέργεια των νέων ανθρώπων. Καμία κοινωνία δεν μετασχηματίζεται, καμία κοινωνία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο είδος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για το κλίμα, εάν δεν αξιοποιήσουμε την ενέργεια που προέρχεται από τους νέους ανθρώπους. Κι εσείς ενσαρκώνετε αυτή την ενέργεια.”

Σχετικά με τον Νόμο για το Κλίμα

Προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νόμος για το κλίμα βρίσκεται στον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας. Προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050, τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα, κυρίως μέσω της μείωσης των εκπομπών, της επένδυσης σε πράσινες τεχνολογίες και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Η πρόταση αποσκοπεί στην ένταξη του στόχου της ουδετερότητας του άνθρακα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και των οικονομιών της ΕΕ.

Ο νομός αυτός θα πρέπει, πριν τεθεί σε ισχύ, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.