Κατεπείγουσα ερώτηση Κυμπουρόπουλου για κορονοϊό και πολιτικές για τους άστεγους

0
135

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή την στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και έχει ανασταλεί το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας. Όμως φαίνεται πως οι απόλυτα αυτές πολιτικές έχουν αφήσει στο περιθώριο την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τους άστεγους. 

Αυτοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν το μότο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Αυτοί παραμείνουν εκτεθειμένοι, χωρίς υγειονομική κάλυψη και μπορεί να εξελιχθούν σε φορείς του ιού με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και το κοινωνικό σύνολο. 

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Κυμπουρόπουλος έθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Επιτροπή:

Λόγω κοροναϊού, μια κοινωνικά ευπαθής ομάδα που πλήττεται είναι αυτή των αστέγων, που προσεγγίζει τους 400.000 πολίτες στην ΕΕ. Παρά τα άρθρα 16 «Υγειονομική περίθαλψη» και 19 «στέγαση και βοήθεια για τους άστεγους» του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν έχουν ληφθεί οργανωμένα μέτρα για την (υγειονομική) προστασία τους από όλα τα Κράτη Μέλη. Στον άστεγο πληθυσμό αναμένεται να υπάρχει ταχύτερη διασπορά του ιού, ενισχύοντας την ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό επιφέρει περισσότερα έξοδα, εν αντιθέσει με την πρόληψη εξάπλωσης του και σε αυτή την ομάδα. Η ελλιπής συνεργασίας μεταξύ του τομέα υγείας και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών εμποδίζει την πρόσβαση των αστέγων στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στην παρούσα κατάσταση, ενδεικτικά υπέρ της προστασίας αστέγων έχουν κινηθεί: Καλιφόρνια (150 εκατομμύρια δολάρια), Ηνωμένο Βασίλειο (3,2 εκατομμύρια λίρες σε τοπικές αρχές για διαμονή-υπηρεσίες προς όφελος αστέγων), Σαν Φρανσίσκο (καταφύγια σε εκκλησίες, αμφιθέατρα σχολείων, κρατικές περιουσίες) και Γαλλία (κέντρα αυτοαπομόνωσης άστεγων). 

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό των δράσεων των Κρατών Μελών για τη προστασία των αστέγων στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης;
  2. Σκοπεύει να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για τη γρήγορη προστασία των αστέγων;
  3. Σκοπεύει να συντονίσει την διάχυση καλών πρακτικών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πόλεων;