Καϊλή στην Ευρώπη: Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να κρατήσει μόνη της ασφαλή τα σύνορα της ΕΕ

0
58
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή (στο βήμα) μιλά σε εκδήλωση του SD40, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 Με πρωτοβουλία της Ομάδας της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργανώθηκε η πρώτη εκδήλωση του SD40 εκτός Βρυξελλών, με την συμμετοχή του Προέδρου της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) Gianni Pitella, του αντιπροέδρου του S&D Knut Fleckenstein καθώς και νέων Ελλήνων πολιτικών, νέων ευρωβουλευτών του S&D . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Άμεσες παρεμβάσεις Καϊλή στην Ευρώπη: Καμία Ευρωπαϊκή χώρα, πόσο μάλλον η Ελλάδα, δεν μπορεί να κρατήσει μόνη της ασφαλή τα σύνορα της ΕΕ σε μια συντονισμένη απόπειρα παραβίασης τους από την Τουρκία.

Με σειρά πρωτοβουλιών σε Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναδεικνύει το θέμα της κρίσης στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και την προκλητική στάση της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο για να απειλήσει Ελλάδα και Ευρώπη.

Έγινε αποδεκτή ήδη η πρόταση της για συζήτηση στην δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ έγινε επίσης δεκτό το αίτημα της να υπάρξει συντονισμός δηλώσεων και επικοινωνίας από την Ισπανίδα πρόεδρο του, που σημαίνει πως αποφεύγονται οι συνήθεις μονομερείς κινήσεις λαϊκισμού που υποκινεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ακραίας ομάδας του GUE. Αναμένεται άμεσα να γίνει αποδεκτό και το αίτημα της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού για συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Παράλληλα έστειλε προσωπική επιστολή προς αποκατάσταση της αλήθειας σε όλους τους Ευρωβουλευτές που αντί να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τους Έλληνες και προτίμησαν να μην αναφερθούν στις ευθύνες της Τουρκίας και έπεσαν θύματα της Τουρκικής παραπληροφόρησης. Μόλις άνοιξε το σύστημα του Ευρωκοινοβουλίου, έστειλε επιστολή με αίτημα στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ για άμεση κινητοποίηση της Ευρώπης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής ριζικής λύσης και αποφασιστικών κινήσεων στην Συρία, καθώς τις επιπτώσεις της απουσίας της Ευρώπης εκεί, τις πληρώνουν οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Σύριοι πολίτες.
Ταυτόχρονα κατέθεσε κατεπείγον ερώτημα για την ενίσχυση της FRONTEX και της ασφάλειας των συνόρων της Ευρώπης στην Ελλάδα προς την αρμόδια Επίτροπο Μετανάστευσης και Ασφάλειας, ενώ ζήτησε άμεση διερεύνηση των πηγών παραπληροφόρησης και προπαγάνδας προς τους μετανάστες και τα ΜΜΕ μέσω των social media.

Απαίτησε άμεση ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, και ζήτησε να ενεργοποιηθεί η ΕΕ για την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία που παραβιάστηκε μονομερώς παρότι έχουν δεσμευθεί 6δις για την Τουρκία και τις απαραίτητες δομές για το προσφυγικό.
Τέλος, συνάντησε και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι ώστε να μην στοχοποιηθεί η Ελλάδα αλλά να ενταθούν οι πιέσεις στην Τουρκία και στις χώρες της ΕΕ που έκλεισαν την πόρτα στην Ελλάδα και την άφησαν μόνη να φυλάει σύνορα.

“Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στην Συρία όπου η εμπλοκή της Τουρκίας έχει κοστίσει ζωές στρατιωτών. Θεωρεί ότι ανοίγοντας μέτωπο με Ελλάδα και ΕΕ, θα αποπροσανατολίσει για ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη στη χώρα του από τα αμέτρητα προβλήματα που η πολιτική του έχει επιφέρει. Η Ευρώπη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει θύμα των διαθέσεών του και αυτή τη φορά πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες κυρώσεις για την παραβίαση της συμφωνίας με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Ζητώ εκτάκτως να τεθεί το θέμα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας όπου το ΕΚ θα πρέπει με ψήφισμά του να καταδικάσει τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές για τα πολιτικά του σχέδια ενώ με ερωτήσεις μου στο Συμβούλιο και την Επιτροπή ζητάω άμεσες δράσεις για την ενεργοποίηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό έναντι της Τουρκίας και αναβάθμιση της FRONTEX με χρηματοδότηση και προσωπικό καθώς και την σε μόνιμη βάση φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης” δήλωσε σχετικά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής