Dr. Βασιλική Ε. Καλοδήμου: Με στόχο καινοτόμες λύσεις για προκλήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19

0
671

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  #EUvsVirus # Hackathon υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ,

φιλοξένησε έναν πανευρωπαϊκό hackathon, 24-26 Απριλίου 2020, με στόχο την καινοτομία μεταξύ των εταίρων και των επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις για προκλήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19.

Σε αυτή την προσπάθεια επιλέχτηκαν μέντορες/mentor απο την επιτροπή ώστε να βοηθήσουν τις ομάδες να επιτύχουν τον στόχο τους. 
Ο Mentor ειναι υπεύθυνος καθ ‘ όλη τη διαδικασία του hackathon για την καθοδήγηση της διαδικασίας ανάπτυξης περίπου 5 -10 ομάδων max.
Επίσης ο Skill Mentor είναι ένα άτομο με εμπειρία σε έναν ή περισσότερους τομείς, το οποίο είναι σε θέση να υποστηρίξει μια ομάδα με συγκεκριμένο πρόβλημα ή ανάγκη. Όλοι οι μέντορες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν χρόνο καθ ‘ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ιδεών των ομάδων.

Γενικότερα ο όρος μέντορας σημαίνει καθοδήγηση, σύμφωνα με το οποίο μοιράζεται τις γνώσεις, τις δεξιότητές και την εμπειρία του για να βοηθήσει τους άλλους να προχωρήσουν στη δική τους σταδιοδρομία. 

Οι μέντορες πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμοι και να είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν βοήθεια όταν προκύπτει ανάγκη εντός συμφωνημένων ορίων.
Η καθοδήγηση μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία έως ότου
εκπληρωθεί ο αρχικός λόγος για τη συνεργασία ή μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Η καθοδήγηση είναι κάτι παραπάνω από «παροχή συμβουλών» ή μεταβίβαση της εμπειρίας. Πρόκειται για το κίνητρο και την ενδυνάμωση του άλλου ατόμου να προσδιορίσει τους στόχους του και να τους βοηθήσει να βρουν τρόπους επίλυσης ή επίτευξής τους, όχι κάνοντάς το για αυτούς ή περιμένοντας να «το κάνουν όπως έκανα», αλλά με κατανόηση και σεβασμό των διαφορετικών τρόπων εργασίας προς την επίτευξη του στόχου. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιτροπή  #EUvsVirus για την
πρωτοβουλία του #Hackathon και την επιλογή μου να προσφέρω ως μέντορας και να συγχαρώ και τις 4 ομάδες, (#Data4Life Initiative, #Personal Safety Zone, #team-c08- nova and #Sebastian Roy), που με επελεξαν ως μέντορα και ειδικότερα την ομάδα#Data4Life Initiative που είναι ανάμεσα στους 10 φιναλίστ.

Dr. Βασιλική Ε. Καλοδήμου
Μοριακή Γενετίστρια, (MSc, PhD),
Διευθύντρια Τμήματος Κυτταρομετρίας Ροής- Έρευνας  & Αναγεννητικής Ιατρικής
Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ,
CBB & Processing Facility Director at MedStem, 
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών,
AABB Assessor USA, 
AABB Cellular Therapy Mentor USA,
AABB CT Accreditation Committee USA
Imperial University of Medicine Student Mentor UK