Πρόσθετο πακέτο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

0
42

«Πρόσθετο πακέτο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με  πρωτοβουλία του ΕΛΚ και των ευρωβουλευτών Μανώλη Κεφαλογιάννη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου».

Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και παρέμβαση των ευρωβουλευτών Μανώλη Κεφαλογιάννη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Επιτροπή Γεωργίας, μετά την απόρριψη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ανεπαρκείς, διεκδίκησε και πέτυχε την έκδοση νέου συμπληρωματικού πακέτου στήριξης των αμπελουργών και των οινοποιών. Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ισχυρότερα, καλά χρηματοδοτούμενα και αποτελεσματικότερα μέτρα για τη στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου.

Το νέο πακέτο, ικανοποιεί πάγια αιτήματα του πληττόμενου από την πανδημία αμπελοοινικού κλάδου, όπως αυτά είχαν εκφραστεί στην κοινή επιστολή των φορέων του (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ) από τις 6 Μαΐου.

 Ειδικότερα τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν αφορούν:

–          Αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης για την προώθηση, την πράσινη συγκομιδή και την αναδιάρθρωση.

–          Την παράταση της περιόδου φύτευσης για το έτος 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

–          Την ενεργοποίηση του μέτρου του άρθρου 222 ώστε να επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους να εγκρίνουν συμφωνίες σχετικά με τις απαιτήσεις ποιότητας και την κοινή προώθηση.

–          Πληρωμές για τα μέτρα κρίσης του αμπελουργικού τομέα από τον προϋπολογισμό του 2021, εάν δεσμευτούν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πιστεύει ακράδαντα ότι αυτές οι ουσιαστικές βελτιώσεις θα βοηθήσουν αποφασιστικά τον πολύ σημαντικό αμπελοοινικό κλάδο σε αυτή την δύσκολη περίοδο της κρίσης που διανύουμε.